Ястия с кисело и прясно зеле

Ястията със зеле често присъстват на трапезата в нашата страна. Самият зеленчук е характерен за страните от Северна Европа, но после се е разпространил широко и в останалата част от континента, включително и в България. Той може да се съчетава много добре с различни други продукти и подправки, което го прави доста широко приложим.

Зелето присъства в много голям брой рецепти, много от които дори произлизат от нашата страна. То се използва широко, тъй като освен своите вкусови качества е и много достъпно като цена.

Ползите за здравето от консумацията на ястия със зеле са многобройни. Кисело или прясно, то носи на човешкото тяло изключително голямо разнообразие от хранителни вещества.

На първо място, то е изключително богато на фибри, които ни помагат да се чувстваме сити и създават усещане за пълнота в стомаха. Това автоматично ни кара да изпитваме по-слабо чувство на глад и подтиснат апетит.

Освен това, фибрите спомагат и за по-добрата перисталтика и подобряват работата на стомаха. Заради някои свои качества, то често се използва като основна храна от хора с проблемен стомах и язва, тъй като спомага възстановяването на стомашната лигавица.

Зелето е богато на витамини. То съдържа витамини B1 и B2, както и така ценния за кожата витамин E. Характерно е също така с това, че съдържа не малко хранителни вещества, които са рядко срещани в други храни.

Ястията със зеле са пръв приятел на всеки, който желае да се справи с наднорменото тегло и да стопи малко от излишните килограми. То е много диетично от гледна точка на калорийна стойност, което означава, че няма проблем да се консумира дори и в по-големи количества и на ежедневна база.

Недостатъкът е основно това, че изисква доста повече време за да се сготви добре, в сравнение с повечето други храни, които консумираме в ежедневието. То изисква продължително варене за да омекне неговата текстура. Освен това, при готвене много силно редуцира своя обем, което го прави много трудно предвидимо като количество и брой порции.