Капама с кисело зеле и няколко вида меса

Вкусна капама с много меса и кисело зеле

Почивните дни около Коледа и Нова година са ми любими. Не само заради това, че почиваме но и заради това, че точно на Коледа (25.12) приготвяме нещо специално – капама. Не, че не можем да я приготвяме и през останалата част от годината, но в този интервал от време – от Коледа до Нова година е традиция да се приготвя капама, а ние се стараем да спазваме нашите традиции.

Има няколко тънкости в приготвянето на капамата и сега ще ви ги кажа. За да стане вкусна капамата, трябва да се сложат поне три вида меса. Обикновено това са – свинско, телешко, пилешко. А ако имате и месо от дивеч, тогава вече ястието ще бъде от друго измерение. 😉

Освен това, хубаво би било да се добави и суджук или кървавица!

Също така, ще ви трябва и глинен съд. Да, капамата може да стане и в друг съд, но определено вкуса ще бъде различен. Затова преди да започнете с направата на капама, си подсигурете глинен съд с капак.

По-долу ще се постарая, достатъчно подробно да ви разкажа, как аз я правя. Вярвам, че ако стриктно следвате моето описание, ще направите една наистина много вкусна капама.

И така нека започваме….

Нарежете на удобни за вас хапки телешкото и свинското месо. Ако ползвате цели бутчета, ги разделете на две – горна и долна част. Аз махам и кожата на бутчетата, но ако вие обичате кожичката – може да я оставите. Само я почистете добре от перушината (ако има такава).

Нарежете на дребно киселото зеле, като отделите настрана 2-3 листа от киселото зеле – те ще ни трябват за да покрием капамата.

И сега остана само да наредим всички продукти в глинения съд, вижте по-долу как точно се реди капамата….

В каналът ни в Youtube, имаме подробен видео клип за капама и ако искате нагледно да видите как я правим, посетете ни там!

Ето още няколко рецепти с кисело зеле:

Още рецепти за вкусни ястия, може да намерите и в канала ни в Youtube!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

Рейтинг

  • (5 /5)
  • 2 ratings

Сходни рецепти