tempura

Темпура – японската техника за паниране на морски дарове…

Темпурата е вид японска техника на пържене. Характерното за нея е, че продукта първо се панира и след това се пържи за много кратко време. Мазнината, която може да се ползва за темпура трябва да е такава, която издържа на високо нагряване. С други думи казано, темпурата си е паниране!

Как се прави панировката за темпура?

Принципно, този вид панировка се прави от студена газирана вода, брашно и нишесте. Има обаче варианти, в които може да се добави яйце. Имайте предвид, че сместа за панировката при темпурата трябва да е студена. Това е едно от главните изисквания при този вид паниране! Само така ще се получи вкусна и хрупкава панировка.

Каква мазнина е най-добре да се ползва за темпура?

Може да ползвате обикновено слънчогледово олио или екстра върджин зехтин. Изискването за мазнината е тя да бъде с висока точка на димене или с други думи казано да издържа на високи градуси.

Кои продукти са най-подходящи за този вид паниране?

Този вид пържене може да се прилага за зеленчуци, риба и морски дарове. Зеленчуците се нарязват на подходящи парчета, които не трябва да са дебели и се панират. От морските дарове, идеални за темпура са скаридите. Опитвали ли сте панирани скариди?

 

 

shrimp tempura

Панирани скариди

 

 

Защо мазнината трябва да е много гореща?

Отговорът е прост и се корени в самата техника на пържене при темпурата. Мазнината трябва да е много гореща, защото пърженето става за много кратко време.  Само така, панировката ще е „лека“ и няма да поеме много от мазнината. Освен това, по този начин тя ще е и много хрупкава. Щом панировката бухне, а това ще стане много бързо, зеленчука или каквото панирате, трябва да се извади от мазнината!

Благодаря ви за отделеното време и ви пожелавам хубав ден!

Не забравяйте да посетите каналът ни в Youtube, където може да намерите най-различни и лесни рецепти!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар