Морски таралеж- какво е това и как се яде?

Морски таралеж- какво е това и как се яде?

Морски таралеж – дар от морето, който носи наслада на този, който го хапва. Виждали ли сте някога това създание? Кафява топка с остри, дълги и тънки бодли. Изглежда малко страховито… но пък става за ядене, че даже е и деликатес.

Как се яде морски таралеж?

По-смелите може да го ядат суров направо от черупката. Отваря се и се почиства от вътрешностите и отделителните органи. Измива се хубаво и това, което остава след почистването се яде. То има жълтеникав или оранжев цвят. Има кремообразна текстура. Малко прилича на хайвер в ципа, но с много дребни зрънца. Не трябва да се пренебрегва едно много важно условие, таралежа трябва да е съвсем пресен и жив, когато се отваря, за да се консумира.

Има още един начин, по който може да се яде и това е под фирмата на севиче, което означава, че се овкусява със сок от лимон и се оставя за кратко, колкото да се “сготви”! Може да се добавят свежи нарязани зеленчуци, например Пико Де Гайо. Освен това, може да се мине и през скарата, че даже може и да се панира. В различните страни се консумира по различен начин. Освен това, как и с какво, много  зависи и от самия човек, който ще го хапва и неговите вкусови предпочитания. Може само да се овкуси с малко сок от лимон, прясна подправка и е готов за хапване!

Морските таралежи не се ядат целогодишно, а само през времето от Юни до месец Септември!

Някои казват, че морския таралеж е естествен афродизиак…затова се замислете дали да не го ядете 🙂

Искрено се надявам, че ви е било интересно и ви благодаря за отделеното време.

Ако пък огладняхте и искате идея за лесно и вкусно нещо за хапване, посетете кулинарния ни канал в Youtube. Абонирайте се още сега и така няма да изпускате рецептите, които качваме там! Чао от мен и до нови статии и рецепти 😉

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар