козунак с локум

Рецепта за козунак с локум – мек, пухкав и с много конци

Най-после, дойде времето в което ще правим козунак. Не знам дали и вие сте така, но аз лично, меся козунаци само за Великден 🙁 Все още не мога да проумея защо, при положение, че много обичам козунак. И вие ли сте като мен или си месите козунаци и през останалата част от годината?

Ааааа……сега всъщност, докато пиша тези редове си давам сметка за вероятната причина и тя е втасването. Ами да! Това е единствената причина.

Както вероятно всички вие значете, тестото за козунак трябва да втасва два пъти. Веднъж след омесването на тестото и втори път след оформянето му на плитка. Втасването е много важен процес при правенето на козунака. Задължително, втасването  трябва да става в топло помещение, освен ако не сложите тестото да втасва във фурната, но на много ниски градуси.

Всъщност, сега се замислих, дали може да се направи козунак на конци само с едно втасване?!?!?! Трябва да проверя 🙂 Аз винаги оставам тестото за козунак да втасва два пъти. Ако вие имате различен опит, моля не се колебайте да споделите долу в коментарите!

Каква мая да ползвам за да направя тесто за козунак?

В интерес на истината, правила съм козунаци със суха мая, също така и с жива. Разлика не съм забелязала да има. В общи линии, ползвам такава мая, с каквато разполагам в момента на месене.

Прочете за съотношението между живата и сухата мая:

Съотношение между жива и суха мая

С какво овкусявам тестото за козунак?

За да овкуся тестото за козунак, винаги слагам ванилия (повечко) и настъргана кора на лимон. За мен, кората на лимона, настъргана на дребната страна на рендето, придава на козунака този страхотен аромат, на който ухае в кухнята, докато печем козунаците и след това, когато си ги похапваме.

По-долу, може да видите описанието на рецептата, както и да изгледате видеото, което нагледно проследява целия процес по правене на козунак. Сами ще се убедите, че няма нищо сложно, просто е нужно да си отделите малко повече време и да бъдете търпеливи. Гарантирам, че след това ще си хапнете много вкусен козунак на конци!

Ето още рецепти за козунак:

Още лесни рецепти за вкусни тестени изделия, може да намерите и в канала ни в Youtube. Абонирайте се сега, за да не изпускате видео рецептите, които качваме всяка седмица!

Благодарим ви за подкрепата приятели!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

Рейтинг

  • (4.9 /5)
  • 4 ratings

Сходни рецепти