Съотношение между жива и суха мая

Съотношение между жива и суха мая

Здравейте на всички!

Точно преди една седмица, когато трябваше да омесвам козунаците за Великден, се иправих пред проблема за съотношението между сухата и живата мая. Преди години, със сигурност нашите баби не са имали такъв проблем, понеже тогава е имало само жива мая и не е трябвало да изчисляват съотношението между двата вида.

Днес обаче, нещата са малко по-различни.

Та…да се върна на темата за съотношението , което всъщност е много важно, когато решите да месите и да правите теста, за какви ли не тестени изкушения.

Рецептата, която ползвах за да омеся козунаците си, е тази, която е публикувана тук в сайта и в канала ни в Youtube. Рецептата ми е със суха мая. Да обаче, когато тръгнах да правя козунаците, изникна и проблемът. Нямах такава! Обиколих няколко магзина, но и това не помогна. Сякаш беше изчезнала от търговската мрежа. За сметка на това обаче, имах жива мая. Все пак имах нещо, с което да я заменя. Да де, ама веднага се появи и въпросът, едно пакетче суха мая, колко грама е от живата мая?

Поразрових се и намерих отговорът на моя въпрос. Оказа се, че 1 пакетче суха мая отговаря на 25 гр. жива мая.

Като имате предвид, че 1 пакетче жива мая е 42 грама, значи ще ви трябва малко повече от половината, за да съответсва на 1 пак. суха мая! Запомнете това съотношение, защото е важно, когато омесвате тесто. Това знание ви дава опция, за разрешаване на проблема, пред който аз се бях изправила, а вероятно и много от вас.

Ползвайки това съотношение, омесих тестото и направих прекрасни козунаци. Даже трябваше да забъркам още няколко дози, понеже бързо свършваше!

И така, вече знаеки съотношението, нещата се получават много по-лесно. Ако нямате едната и трябва да го направите с дугата, вече знаете как точно да изчислите съотношението и да омесите прекрасно тесто!

Важното е човек да знае и да  е информиран, защото понякога дадена ситуация, изисква да се реагира бързо! Хубаво е човек да е подготвен и да има друга алтернатива, за справяне с възникналия проблем….

Надявам се, че сме ви били полезни с тази информация!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, ,

2 Responses to Съотношение между жива и суха мая

  1. Gotvacha 20.05.2021 at 19:17 #

    Здравейте 🙂 Доста голямо пакетче сте си купила. Ще има достатъчно мая, за много печива:)

  2. инж. Христина Канавос 16.05.2021 at 10:17 #

    Моетопакетче е 500грама!!😊

Вашият коментар