Съотношение между жива и суха мая

Съотношение между жива и суха мая

Здравейте на всички!

Точно преди една седмица, когато трябваше да омесвам козунаците за Великден, се изправих пред проблема за съотношението между сухата и живата мая. Преди години, със сигурност нашите баби не са имали такъв проблем, понеже тогава е имало само жива мая и не е трябвало да изчисляват съотношението между двата вида.

Днес обаче, нещата са малко по-различни.

Та…да се върна на темата за съотношението , което всъщност е много важно, когато решите да месите и да правите теста, за какви ли не тестени изкушения.

Рецептата, която ползвах за да омеся козунаците си, е тази, която е публикувана тук в сайта и в канала ни в Youtube. Рецептата ми е със суха мая. Да обаче, когато тръгнах да правя козунаците, изникна и проблемът. Нямах такава! Обиколих няколко магазина, но и това не помогна. Сякаш беше изчезнала от търговската мрежа. За сметка на това обаче, имах жива мая. Все пак имах нещо, с което да я заменя. Да де, ама веднага се появи и въпросът, едно пакетче суха мая, колко грама е от живата мая?

Поразрових се и намерих отговорът на моя въпрос. Оказа се, че 1 пакетче суха мая  (10 гр.) отговаря на 25 гр. жива мая.

Като имате предвид, че 1 пакетче жива мая е 42 грама, значи ще ви трябва малко повече от половината, за да съответства на 1 пак. суха мая! Запомнете това съотношение, защото е важно, когато омесвате тесто. Това знание ви дава опция, за разрешаване на проблема, пред който аз се бях изправила, а вероятно и много от вас.

Ползвайки това съотношение, омесих тестото и направих прекрасни козунаци. Даже трябваше да забъркам още няколко дози, понеже бързо свършваше!

И така, вече знаейки съотношението, нещата се получават много по-лесно. Ако нямате едната и трябва да го направите с другата, вече знаете как точно да изчислите съотношението и да омесите прекрасно тесто!

Важното е човек да знае и да  е информиран, защото понякога дадена ситуация, изисква да се реагира бързо! Хубаво е човек да е подготвен и да има друга алтернатива, за справяне с възникналия проблем….

Надявам се, че сме ви били полезни с тази информация!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, ,

6 Responses to Съотношение между жива и суха мая

 1. Кирил 20.04.2023 at 5:59 #

  Сравнявате 42гр жива мая с 1 пакетче суха, ама туй пакетче колко грама е, не става ясно. Щото има от 5, от. 7, от 10, от 11 грама, и от 15 съм виждал. Та не ви е много полезна статията де….

  • Gotvacha 20.04.2023 at 10:55 #

   Основателна критика. Тук става въпрос за пакетче суха мая, което е 10 гр. Вече съм го поправила! Благодаря 🙂

  • Марта 22.04.2023 at 15:12 #

   Четете по-добре! В началото пише 10 гр суха мая.

 2. Gotvacha 20.05.2021 at 19:17 #

  Здравейте 🙂 Доста голямо пакетче сте си купила. Ще има достатъчно мая, за много печива:)

 3. инж. Христина Канавос 16.05.2021 at 10:17 #

  Моетопакетче е 500грама!!?

Вашият коментар