активиране на мая

Активиране на мая за тесто? Тънкости, които трябва да знаете!

Знаете ли, че преди да сложите мая в тесто, тя трябва да се активира?

Как се активира мая?

Най-напред, нека започна с това, че има суха и жива мая. Сухата мая се продава в пакетчета (сашета) x 7 или 11 гр, а живата на кубче. Съотношението между жива:суха мая е 25 гр:1 пакетче суха мая (7гр.).  Кубчето прясна (жива) мая е 42 гр.

1 кубче жива мая поеме около 1 кг. брашно!

И така, след информацията в цифри, нека се върна обратно към активирането на маята. Независимо, дали ще ползвате суха или прясна мая, трябва да знаете, че тя се активира с прясно мляко или вода. Важното тук е, че млякото или водата, трябва да бъде нито студено, нито горещо. Когато трябва да активирам мая, слагам в малка касеролка малко мляко/вода и слагам на котлона, но не за да заври, а само да се затопли, съвсем лекичко.

Как проверявам правилната температура?

Ползвам методът на майка ми – слагам си пръста в млякото/водата и ако си го държа спокойно, без да ме пари, значи това е идеалната температура.

 

Активиране на мая за тесто                                                                               

След като течността, в която ще активираме маята е с желаната температура, продължаваме към следващата стъпка. Добавяме маята и задължително една супена лъжица захар! Захарта способства за активиране на маята. След това, се добавя брашно 4-5 с.л. После разбърквате с помощта на вилица, като тук не трябва да се стараете да бъркате, до получаване на хомогенна смес. Не е необходимо. Няколко завъртания с вилицата и е готово. Задължително покрийте съда с капак или фолио и оставете на топличко да се активира.

По какво ще познаете кога маята е активирана?

Сместа ще се надигне т.е ще увеличи обема си. Това няма да остане незабелязано! Променя се и самото състояние на течността. Образуват се балончета 🙂

Така ще познаете, че маята е активирана. Не е сложно, напротив доста лесно е! Опитайте сами и ще се убедите!

Наблегнете на тези важни моменти за успешното активиране на мая:

Независимо дали ще активирате маята в прясно мляко или вода, запомнете, че течността трябва да е хладка, нито студена, нито гореща!

Задължително сложете една супена лъжица захар. Маята има нужда от захар, за да се активира така, както трябва!

И не на последно място брашното. Сложете 4-5 с.л. брашно. Количеството му донякъде зависи и от количеството тесто, което искате да омесите.

Ще се радвам да споделите с мен, как сте се справили с активирането на маята!

Не забравяйте, че в Youtube имаме готварски канал, в който качваме видео рецепти. Там може да разгледате и да видите как активирам мая!

Благодаря ви за отделеното време и ви пожелавам хубав ден!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , , ,

2 Responses to Активиране на мая за тесто? Тънкости, които трябва да знаете!

  1. Николай тодоров 11.10.2023 at 18:49 #

    Браво благодаря ,получи се както трябва маята.

Вашият коментар