maslo ot smetana

Какво означава да се пресече сметана?

Здравейте приятели…

Днес ще споделя един урок в готварството, който научих от своя грешка, която грешка направих чисто случайно. Става въпрос за сметана!

Един ден реших да направя десерт, в който трябваше да има сметана. Тя трябваше да се разбие, за да придобие необходимата консистенция, за да я ползвам в десерта.

И така, излях купичката готварска сметана в купата, включих миксера и започнах да бъркам. До онзи момент  не знаех, че разбиването на сметана не може да бъде безкрайно и че в един момент нещата ще се объркат. Не знаех, че ако се прекали с бъркането, сметаната ще промени своята консистенция и от сметана ще се превърне в нещо друго! Мислех си, че сметаната ще си остане сметана, независимо колко време се разбива. Да, ама не!Бърках, бърках и си казвах  още малко ще разбъркам, така пропуснах правилният момент да спра и знаете ли какво стана? Сметаната се пресече.

Първо няколко думи за сметаната…

smetana

Сметана

Тя може да бъде на млечна основа и растителна. Когато за първи път видях в магазините растителна сметана, се зачудих от какво ли се прави, ако не от мляко, защото млечната сметана ясно – от мляко, ами другата. Растителната се прави и извлича главно  от растителни мазнини. Тя може да се направи от кокосово масло, от палмово масло и т.н. В нея се слагат още ароматизатори, емулгатори и т.н. И двете могат да се ползват както за десерти, така и за сосове, и добавка към основни ястия.

И сега, да се върнем обратно на главната тема за тази статия, а именно какво означва сметаната да се пресече?

От пухкава и леко „твърда“ структура, сметаната премина в друго състояние. Това, което се получи от нея наподобяваше нещо на масло. Да, сметаната придоби вид на масло. Даже и на вкус го докара на масло, а не само на вид. Най-вероятно това си е масло!!!

В онзи момент разбрах, че нещата са се объркали тотално. Но, животът ме е научил, че най-добрият учител в живота е ГРЕШКАТА. Стига обаче, човек да е достатъчно умен, за да се възползва умно от ситуацията и да си вземе поука, за да избягва подобни грешки в бъдеще.

Съветът ми към всеки един от вас, който разбива сметана е в момента, в който види, че сметаната има нужната консистенция, да спре с бъркането. Ако продължи да бърка, ще допусне мойта грешка и няма да има десерт или просто ще трябва да разбива друга сметана.

Как се бърка сметана?

Можете да го направите с обикновена телена бъркалка или с миксер. Имайте предвид, че бъркането с бъркалката ще отнеме повече време, отколкото това с миксера. Усилията, които ще положите с миксера ще са една идея по-малко, т.е с миксера ще ви е по-лесно, отколкото с бъркалката!

Обаче, независимо с какво ще бъркате, имайте предивд, че не трябва да пропускате точният момент, в който да спрете, а той е моментът, в който сметана се оформи и така да се каже се „втвърди“ ! В този момент спирайте, иначе тя ще премине в другата си форма.

Надявам се, че моята грешка ще ви послужи и вие няма да допускате същата!

И все пак, никога не забравяйте, че когато животът ви даде лимони, ако сте малко по-умни, ще съумеете от тях да си направите лимони. От пресечената сметана ще имате готово масълце, за мазане на няколко филии.

Дано съм ви била полезна и бъдете здрави!

Няколко рецепти със сметана:

Още лесни рецепти със сметана, ще намерите и в нашият готварски канал в Youtube. Абонирайте се сега, за да не изпускате рецептите, които качваме там. безплатно е и не коства никакво усилие – само един клик…Благодарим ви!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар