втасване на тесто за козунак

Как да си спестите време от втасването на козунак?

Много пъти съм се питала, защо като е толкова вкусен, си  правя козунак само и единствено на Великден? Отговорът е много прост – заради времето, което отнема за втасването!

Тази причина ме отказва много често от това да си направя козунак, през останалото време от годината. Знаете, че след като тестото за козунак се омеси, трябва да се остави да втаса. След това, когато се оформи на плитка или там както предпочитате, отново трябва да се остави да втасва. Има няма, 2/3 от деня отива в занимаване с тестото за козунак.

Какво правех досега?

Великден се пада април – май, топли месеци, в които не пускам парното. Заради козунакът обаче го пускам, за да може в стаята да е топличко и тестото да втаса по-лесно. За да втаса тестото има нужда от топлина. Колкото по-студено е,  толкова времето за втасване ще бъде по-дълго! Досега, слагах тестото в купа, покривах с фолио или капак и слагах близо до парното на топличко. От време на време завъртах купата, за да може втасването да е равномерно. След оформянето на козунакът, правех същото за още няколко часа и така до самото изпичане!

Какво правя сега?

Този път реших да се вслушам в съветът на моята майка и да ползвам нейния метод – във фурната!

Омесих тестото и покрих с фолио купата. Пъхнах я във фурната и включих на 50 градуса. Тепмературата задължително трябва да е ниска, иначе ще започне печене, а е още рано за това! Купата стоя във фурната ( извадих скарите и сложих купата най-долу), докато тестото се надигна. Извадих, омесих тестото с масло и оформих на плитка. Отново покрих козунаците с фолио и сложих съда във фурната. Съдът отново трябва да е покрит с фолио. Когато оформените козунаци се надигнаха и увеличиха своя обем, извадих съда от фурната, извърших си финалните неща и след това, просто сложих козунаците да се пекат!

Смятам, че този вариант ми е много по-удачен, защото втасването се случва по-бързо и за по-кратко време! Ако желаете, може да ползвате този метод, за втасване на тестото! Не забравяйте обаче, че температурата не трябва да е по-висока от 50 градуса и съда трябва да е покрит с капак или фолио!

Ето две рецепти, които може да ползвате, за да си направите вкусен козунак за Великденската трапеза:

Ако искате нагледно да видите как правя козунак, може да отидете в Youtube канала ни и тама да изгледате видео рецептите за козунак!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар