първото червено яйце на Великден

Какво се прави с първото червено яйце на Великден?

От моята майка знам, че на Велики четвъртък, рано преди още слънцето да е изгряло, трябва да се боядиса яйце с червен цвят.

Може да се боядисат няколко яйца, но задължително първото трябва да бъде червено. Това първо яйце трябва да се отдели и да не се смесва с останалите. Още след като го боядисате, просто го сложете отделно, за да елиминирате риска от смесване и накрая да не може да отгатнете кое е първото!

Сутринта в четвъртък, аз станах в 5 часа, сварих три яйца и ги боядисах червени. Веднага, след като боядисах първото яйце го отделих. То трябва да се пази през следващата година, та чак до следващия Великден.

Казват, че то се слага пред икона или пред кандилце. Но ако нямате икона или кандило, къде да сложите яйцето?

Аз имам малко кандилце вкъщи, но яйцето не може да се събере там и затова слагам червеното яйце в малка купичка, която слагам на някой рафт. Както вече казах, първото боядисано яйце, се пази в къщата през цялата година. Следващата година, когато отново боядисате първото яйце, заменяте старото с ново.

Какво да правите със старото яйце?

Казват, че трябва да се разчупи и след това да се хвърли в течаща вода (река, поточе и т.н.) Тази година аз ще направя точно така! Ще хвърля старото червено яйце в рекичката, която е близо до нас!

Някои хора пък казват, че първото яйце може също така, да го заровите в градината ви, за повече берекет.

Други пък слагат яйцето в кокошарника, за да го изчовкат кокошките. Опциите са няколко и вероятно различни, в различните краища на страната.

В крайна сметка обаче, направете така, както ви посъветва сърцето или просто се допитайте до старите хора, защото те имат отговор на по-трудните въпроси 🙂

Ето и един бонус от мен…

Рецепта за много вкусен и сполучлив козунак на конци, с плънка  от шоколад

Благодаря ви за вниманието и весело посрещане на този светъл празник, в който всички християни по света, честваме възкресението на Исус Христос – Божият син!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар