romanesko

Знаете ли какво е Романеско? Яде ли се, пие ли се?

Вероятно ви е минавало понякога покрай ушите думата „Романеско“. Запитвали ли сте се какво е това? За ядене ли е, животно ли е, какво е?

Романеското е зеленчук. Вероятно, това е зеленчукът с най-причудлива форма, която е направо извънземна. Виждали ли сте Романеско? Ако да, то тогава ще разберете, че то определено не прилича на никой друг зеленчук. Такова подобно нещо, аз никога не съм виждала в живота си. Какви форми, каква симетрия…Романеското е все едно от друга планета и не прилича на никой друг познат зеленчук. Спомям си първият път, когато го видях на рафта в магазина. Погледнах го и бях като хипнотизирана от вида му. Запитах се какво пък е това чудо? Веднага, когато се прибрах вкъщи, потърсих в мрежата като написах в търсачката „странен зеленчук“ и го намерих. Видях му снимката и след това ми стана интересно  да науча какво представлява.

Както вече казах, Романеското е зеленчук и става за ядене. И сега веднага ми изниква мисълта, че все още не съм го опитвала, за да разбера какво е на вкус. Казват, че на вкус се доближава до този на карфиола и е  с вкус на ядки. Не зная! Нямам никаква идея какво е на вкус Романеското, поради факта, че все още не съм го яла и няма какво да кажа от личен опит. Обаче, много ми се иска да го опитам и затова следващия път, когато го видя в магазина, ще си го купя, без грам колебание! Струва си да се опита. Такава изящност във формата не съм виждала. Току-виж наистина се окаже, че е от друга планета и извънземните са ни го подарили 🙂

Разгледайте снимки на Романеското. На мен ми направи впечатление, че расте като зеле. Точно, както броколите и карфиолът. Листата му са точно, като тези на зелето. Сега идва въпросът – Романеското зеле ли е или само го наричат „римско зеле“?  Зеле ли е или броколи? Някой знае ли отговорът? Напишете долу, та да се обогатим взаимно!

Романеско –  Римско зеле

Романеското е богато на много полезни вещества за организма, затова е добре да се включи в менюто. Източник е на фибри, витамин С, фолиева киселина, калий и др. Нали знаете, че Калият допринася за подобряване на настроението и гони депресията!

Надявам се, че съм ви била полезна! Желая ви хубав и щастлив ден! Не забравяйте, че знанията улесняват живота. Затова си ги набавяйте често 🙂

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар