kiselo zele

Когато готвим с кисело зеле, трябва да знаем…

Зимните месеци са идеалното време за гозби с кисело зеле. Може да си го хапвате просто като салата или да направите чудни ястия с него. С кисело зеле могат да се направят много вкусни постни и с месо ястия. Като започнем от сарми и стигнем чак до кисело зеле с месо на фурна или на тиган.  Даже, ако желаете може да си направите и баница с кисело зеле.

Независимо какво ще сготвите с него, има една малка тънкост, която не трябва да се пропуска при неговото готвене. Задължително киселото зеле трябва да престои малко в студена вода, за да може леко да се намали неговата соленост, защото киселото зеле е много солено. Ако не го облеете малко с вода, рискувате ястието да е толкова солено, че да не може да се яде!

Затова, преди да започнете да готвите с него, винаги леко го минавайте през вода. По този начин, значително се намалява риска от прекалена соленост на ястието.

Почти винаги, щом готвя с такова зеле, не слагам никаква допълнителна сол…или само щипка-две!

Ето примерно, преди два дена, когато си направихме капама за Новогодишната трапеза, изобщо не сме слагали никаква сол и мога да ви уверя, че капамата беше идеална на сол и вкус. Киселото зеле си я овкуси прекрасно и нямаше никаква нужда от сол.

Ако желаете, може да изгледате и тази видеорецепта за капама

Освен това, поради по-жилавата структура на киселото зеле, хубаво е леко да се подложи на първоначална термична обработка. Примерно, ако ще готвите кисело зеле с някакво месо на фурна, хубаво би било, първо да го запържите за няколко минути.Така ще се сготви по-добре и няма да бъде твърдо и жилаво!

Киселото зеле си подхожда най-много със свинско месо. Готвила съм го с пиле, с наденица и други меса, но най-вкусно става със свинското!

Затова, не пропускайте сезонът на киселото зеле и си сгответе нещо вкусно с него, за да очаровате себе си и любимите си хора!

Не забравяйте, че в Youtube имаме видеоканал пълен с рецепти за делник и празник! Абонирайте се за канала и станете част от нашата голяма общност!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар