Класическа рецепта за шкембе чорба

Шкембе чорбата е една традиционна чорба за българската трапеза. Едва ли има мъж, който никога през живота си да не е опитвал поне веднъж тази чорба. Казвам мъж, понеже именно мъжете са тези, които след пийване, обичат да си хапнат една пареща  шкембе чорбичка.

Чували сме някои да казват, че шкембе чорбата понамирисва леко. Няма нищо такова! Ако чорбата е направена, както си трябва, с мерак и търпение, няма никаква неприятна миризма. Важното е шкембето да е перфектно изчистено и няма да има никаква неприятна миризма. Освен това, чесънът, който се добавя впоследствие, прогонва всяка друга миризма 🙂

За да направим тази  чорба, ще ползваме телешко шкембе от магазина. Принципно, то си е почти сварено, само трябва да  поври няколко минути (времето трябва да е упоменато на опаковката) и е напълно готово.

Ако шкембето е сурово, ще трябва да се вари поне 2-3 часа в обикновена тенджера, а в тенджера под налягане, за по-кратко време.

Бульонът, който ще се получи при варенето му, трябва да се запази (поне една част), понеже след това, ще го ползваме за рецептата. Не забравяйте да прецедите бульона, за всеки случай!

По-долу, може да видите и клипът, който заснехме, докато правим тази вкусна шкембе чорба!

Ето още една разновидност на шкембе чорбата – вегетарианска шкембе чорба с гъби.

Още лесни рецепти, може да намерите и в нашият готварски канал в Youtube. Абонирайте се сега, за да не изпускате видео рецептите, които качваме там! Благодарим ви 🙂

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

Рейтинг

  • (5 /5)
  • 12 ratings

Сходни рецепти