Някои тънкости при приготвянето на шкембе чорба

Някои тънкости при приготвянето на шкембе чорба

Първият път, когато се престраших да сготвя шкембе чорба, трябва да си призная, че си беше малък провал. Първо, защото беше леко водниста и второ, защото изобщо не уцелих пропорциите на съставките. С тези няколко реда, реших да споделя своя неуспех, за да може моят да предотврати вашият. Заради това, ще ви разкрия тънкостите, които  са важни за приготвянето на една традиционна българска шкембе чорба, проверени  чрез моя скромен опит.

Продуктите, от които се прави тази чорба не са много и затова те трябва да са качествени.Най-важното за шкембето е то да бъде перфектно изчистено. Избирайте винаги качествени продукти, за качествен резултат!

В повечето случаи, шкембето, което се продава по магазините е почти сварено. След това, трябва само да се довари за кратко време и е напълно готово.  На опаковката трябва да е упоменато, времето за доваряване. Внимавайте да не го преварите!

Ако имате прясно шкембе, то имайте предвид, че трябва да се вари 2-3 часа. Ако ползвате тенджера под налягане, това време ще се съкрати и ще е около час.

Шкембе чорбата се прави с прясно мляко. За да е по-плътен и вкусен бульонът, трябва да се ползва пълномаслено прясно мляко. Веднъж използвах обезмаслено и нещата не ми се получиха! Бульонът нямаше тази приятна плътност, която трябва да има!

Не изхвърляйте бульонът, който се получава при варенето на шкембето. Една част от него, ще трябва за направата на чорбата. Хубаво е бульонът да се прецеди, преди да се добавя към млякото.

За да се получи вкусна и ароматна шкембе чорба, трябва  така да се каже “да се запържи“ с масло и червен пипер. След като маслото се разтопи, прибавете към него червеният пипер и запържете за не повече от минута. Едва след това, добавете бульона и прясното мляко. Вместо масло, може да ползвате  олио.

Прясното мляко, което ще добавите, трябва да бъде повече от бульона, а не обратното.

Искрено се надявам, тези няколко съвета да са Ви полезни. Повярвайте, това е една от най-лесните традиционни български чорби. Първият път, в който се престрашите да си я направите, вероятно ще Ви изглежда сложно, но след това, ще Ви се стори като песен!

И….всеки път, когато любимият Ви мъж има махмурлук, може да му приготвяте тази прекрасна шкембе чорба. Сигурна съм, че ще Ви бъде благодарен!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , ,

2 Responses to Някои тънкости при приготвянето на шкембе чорба

 1. Станимиров 13.11.2019 at 17:31 #

  Незнам защо никъде не се споменава нещо наистина важно в рецептата за Шкембе чорба?
  А именно: ПРЕДИ ВСИЧКО СЕ ПРАВИ БУЛЬОН ОТ ТРЪБНИ ИЛИ ДРУГИ ТЕЛЕШКИ КОКАЛИ!!! Това е много важно, ако желаем да спазим истинските традиции.

  • Gotvacha 17.11.2019 at 23:49 #

   Вероятно сте прав, но това е начина, по който ние си я правим. Може би леко сме се отклонили от оригиналната рецепта, ако има само една такава, но това си е нашия начин. Така я харесваме и затова така си я приготвяме 🙂
   Благодарим ви за споделеното мнение!

Вашият коментар