Шкембе чорба – традиционната и вкусна българска гозба

Шкембе чорба – традиционната и вкусна българска гозба

Шкембе чорба е вкусна българска супа, която е любимо ястие на мнозина. Всъщност оригиналното име на ястието е „шкембе чорбасъ“ и то определено е унаследено от българите по времето на турското робство. Именно тогава българската кухня се обогатява с много и разнообразни ястия, принесени от Изтока и турците у нас. Та да се върнем на въпроса, макар и шкембето да не е измислено от българите, то си е традиционно българско ястие, което поколения наред са хапвали с наслада.  Шкембе чорба се приготвя от телешко шкембе най-често пъти, но има и майстори готвачи правещи вкусната супа от свинско шкембе. Нека ви разкажем малко повече за колоритната супа.

Шкембе чорба – как се приготвя и каква е тайната на вкуса й?

За да си направите хубаво шкембе не е нужно да сте майстор готвач. Необходимо е шкембето, което купувате да е качествено и прясно най-вече, за да може супата да стане един път, а не да мирише на старо! Освен качествено шкембе са ви нужни малко чесънче, но не от китайския, който наводни пазара за зеленчуци, а български. Разбира се, къде без малко лют червен пипер и качествен ябълков или винен оцет! Традиционните люти чушлета могат удачно да заменят лютия червен пипер, но всичко е въпрос на вкус и колко люто обичате да хапвате.

Шкембе чорба се приготвя добре, когато много добре сте измили шкембето и сте го накиснали във вода с малко сода. Така поне съветват старите майстори. Днес на пазара има и готови замразени шкембета, които са сварени и за тях не са ви нужни толкова табиети, ама ако сте ентусиаст готвачи, добре е да заложите на прясно шкембе! Прясното шкембе се вари най-малко 2 до 3 часа, докато стане меко, та чак да ти се топи в устата. След, като е сварено се изважда от бульона си и го оставяте да изстине. Нарязвате шкембето на тънки ивици обикновено, а бульона оставяте да се утай  и мазнината отгоре  я махате (може и да го прецедите!). В друга тенджера се запържва червено пиперче в масло и към него се добавя около литър прясно мляко (на тънка струя при постоянно бъркане).

 Шкембе чорбата се готви с желание и майсторлък. След, като сте добавили прясното мляко, добавяте и още толкова от бульона, където сте варили самото шкембе. Когато заври добавяте нарязаното шкембе и оставяте да поври за около 10-15 минути. Остава да сервирате с отделно приготвен счукан или смлян чесън, смесен с оцет, в друг съд да сипете лют червен пипер или да гарнирате отстрани с зелено люто чушле. Стана гозба един път, която гони и махмурлука, и настинката, и всякакви бацили. Да ви е вкусно!

Посетете каналът ни в Youtube, където имаме няколко разновидности на шкембе чорба!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар