Мусака – ястие да си оближеш пръстите, за всеки дом и трапеза

Мусака – ястие да си оближеш пръстите, за всеки дом и трапеза

Мусака е традиционно българско ястие, въпреки че се приготвя и в съседна Гърция, и в Турция, Армения, както и в редица Арабски държави. Днес мусаката е популярна гозба по цял свят, но в повечето страни е разпространен гръцкия вариант, а българският се доближава най-много до румънската мусака. Традиционно у нас мусаката се прави с картофки, с кайма от свинско или телешко месо, като се залива със заливка от яйца и кисело мляко. За разлика от нас гърците и турците имат тотално различно понятие за мусака. Те приготвят ястието със зеленчуци (тиквички или патладжан най-често) и телешка или агнешка кайма. Освен това в тези страни е характерно мусаката да се сервира и хапва студена, така е по-вкусна! Самата дума мусака има арабски корени и в България я заимстваме от турския и гръцкия.

Мусака – ястието на боговете. Един вкусен вариант на мусаката по „гръцки“

Традиционната гръцка мусака, която повечето държави по света познават, се прави от патладжани, агнешка или говежда кайма и се залива със сос бешамел, върху който се поръсва пласт настърган кашкавал. За целта патладжаните се нарязват по дължината (както за ястието имам байлдъ) и се запържват в зехтин. Каймата се пържи с доматено пюре и после се редят ред патладжани, ред кайма и най-отгоре се залива бешамела и се поръсва с кашкавала. Запича се до златисто и се сервира идеално охладена!

Варианта, който ние ще ви предложим е леко поизменен от гръцкия. Пак ще готвим мусака със зеленчуци и кайма, но не с патладжан! Тук ще си приготвим вкусната гозба с малко пресни тиквички и ще добавим за разкош в стандартната заливка за мусаката малко сирене! Става изключително вкусно и трябва да се пробва, уверяваме ви!!! Приготвянето на този вариант не е никак трудно. Просто избирате млади тиквички и ги нарязвате на кубчета (по-едри). Този вид мусака има една особеност, тиквичките са доста водни и ако ви се стори рехава сместа добавете и малко картофи, които ще поемат излишната течност! Моркови отново има и лук, те се запържват с каймата до златисто.

Сместа с кайма и зеленчуци се омесва с тиквичките (и картофите, ако сте добавили). Добре е преди да хомогенизирате двете смеси, да поръсите на тиквичките малко брашно, това обогатява вкуса им допълнително. Печете муската на фурна докато тиквичките са готови, около половин час горе-долу и после добавяте заливката. Така печете до получаването на златиста заливка и сервирате, когато ястието е охладено. Така ще ви е по-вкусно. Мусака гарнирана със ситно накълцан магданоз е класика, така че пробвайте. Получава се един подобрен вариант на гръцката мусака, който е по-лек за стомаха и не е толкова мазен, защото за разлика от патладжана, тиквичките не поемат в себе си мазнината, а и не ги пържим! Да ви е вкусно.

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар