Ползите на кафето

Ползите на кафето

Вероятно, кафето е една от най-любимите напитки за всеки втори човек. Сутрините на много хора започват именно с глътка горещо кафе.  Трудно бихме изчислили, колко кафе се изпива на ден по целият свят, но  несъмнено е огромно количество. Навярно, търговията с кафе, е една от най-доходоносните, като се има предвид, че кафе се пие в цял свят.

Едни казват, че кафето идва от Етиопия, други от Йемен, но откъдето и да е, трябва да сме благодарни, че го има.

Кафето има изключително благоприятно въздействие върху цялото тяло, стига да не се прекалява с него и да се приема в разумни количества.

По-долу, ще се опитаме в няколко изречения, да обобщим основните ползи от  кафето

  • Кафето засилва активността  и производителността на мозъка. Спомага за увеличаване на концентрацията и вниманието. Енергизира цялото тяло и има стимулиращ ефект.

 

  • Кафето, благодарение на кофеина, който съдържа,  повишава кръвното налягане. Затова, хората с високо кръвно налягане, не трябва да прекаляват с него и за всеки случай, трябва да се консултират със своя личен лекар. Нека той реши, дали трябва да се откажете от кафето или просто да ограничите неговия прием. Колкото  за хората с ниско кръвно налягане, то ще се отрази благоприятно.

 

  • Кафето засилва имунната система. То съдържа много вещества, които спомагат функциите на защитната ни система в организма, която ни предпазва от вредни въздействия. Кафето съдържа много антиоксиданти и куп други елементи,  полезни за тялото и които според последни изследвания, могат да играят огромна роля в профилактиката на рака.

 

  • Кафето може де се изправи успешно в битка с главоболието и да го облекчи. Неслучайно, в много от лекарствата против главоболие и болкоуспокоителни, една от основните съставки е  именно кофеинът.

 

  • Кофеинът в кафето, спомага  за отделяне в тялото на серотонин (хормонът на щастието) и допамин. С това си свое свойство, той може значително да намали стресът и да повиши настроението. Може даже да Ви спаси и от депресия. Учените смятат, че хората, които консумират 1-2 чаши кафе дневно, са по-малко склонни към депресивни състояния.

 

  • Кафето спомага за по-добра памет. То засилва възможностите за запомняне и увеличава концентрацията.

Това са само част от благоприятните въздействия на кафето върху организма ни. Не спирайте да му се наслаждавате, но запомнете, че не трябва да прекалявате и още нещо, което е важно да отбележим е че кафето не е добре да се пие на празен стомах, защото може да раздразни стомашната лигавица и да причини дискомфорт.

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар