Кокосова захар

Кокосова захар

Неоспорим факт е, че в последно време, започнахме все повече и повече да се интересуваме от  това, какво вкарваме в телата  си, чрез храната  и напитките. Похвално е! Това показва, че сме започнали да носим отговорност за здравето си.

Хубавото днес е, че  по магазините започнаха да се предлагат  много по-полезни и здравословни храни и добавки.

Днес ще говорим за една от тях, а именно за кокосовата захар. Първата асоциация, която всеки би направил е, че това е захар добита от кокос. Оказва се всъщност, че тази захар се добива, не от кокос, а от сока на кокосовата палма.

Ще се опитаме да открием приликите и разликите между двата вида захар (бяла и кокосова), за да може по-лесно да придобиете представа за техните качествени състави.

Първото, което прави впечатление е, че кокосовата захар е кафява на цвят и ухае на карамел. Второто е, че естествено, кокосовата захар е малко по-скъпа от обикновената бяла.

Сега да съпоставим енергийното им съдържание:

Бяла захар Кокосова захар
Въглехидрати 99,98 г. 92,0 г.
Мазнини 0 г. 0,2 г.
Белтъчини (протеини) 0 г. 1,1 г.
Минерали

 

 

 

 

 

Калий
Желязо – 0,05мг.
Цинк
Мед
Селен
Натрий
Калций
Калий
Желязо – 2,5мг.
Цинк
Мед
Селен
Натрий
Калций
Гликемичен индекс GI Около 55-60 Около 35

 

От таблицата става ясно, че кокосовата захар съдържа много повече желязо. Макар и в минимални количества, в нейния състав могат да се открият протеини (белтъчини). Както може да предположите, витамини почти няма. Това обаче, се компенсира с наличието на много минерали. Желязото и  Калият са в пъти повече при кокосовата захар, отколкото при бялата.

Също нещо много важно, на което трябва да обърнем внимание е гликемичният индекс (GI) при двата вида захар.

Нека обаче, най-напред  да изясним какво представлява този индекс. Най-просто казано, GI показва темпото, с което една храна може да повиши кръвната захар.

При храните с нисък гликемичен индекс, енергията се освобождава равномерно и постепенно. При останалите с висок индекс, точно обратното, кръвната захар много рязко и бързо се увеличава.

Да се върнем обратно на темата и да кажем, че кокосовата захар има GI около 35, а бялата около 55-60. Това означава, че консумацията на кокосова захар като добавка, няма да причини толкова рязко покачване на кръвната захар в тялото, за разлика от бялата.

Въпреки това, нека не забравяме, че захарта си е захар, независимо дали ще е бяла, кафява или кокосова и в прекомерни количества крие сериозен  риск за здравето ни.

Само още едно нещо, което трябва да споменем и което е важно да се знае….Сладостта на кокосовата захар е по-малка от тази при бялата. Това означава, че ако овкусите два чая, единия с 1 лъжица кокосова захар, а другия с 1 лъжица бяла захар, този с бялата ще е по-сладък от този с кокосовата!……Но пък този с кокосовата  ще е много по-ароматен.

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар