Видове ориз - първа част

Видове ориз – първа част

Оризът е типично азиатска култура, но предполагам всички сме благодарни, че днес  може да я открием във всеки един магазин в търговската мрежа. С ориз могат да се сътворят чудесни ястия. Като се започне от млякото с ориз, та се стигне чак до ризотото. Спокойно можем  да определим оризът като една от главните съставки за много рецепти, отнасящи се към основните ястия, та дори и към десертите.  Вероятно обаче, сте забелязали, че в магазините днес има какви ли не видове ориз. Започва се от белият стандартен ориз и се стигне чак до черен, и червен ориз. Наскоро обаче, чух че имало и жасминов ориз. В мен изведнъж започна да се прокрадва въпроса колко ли видове ориз има. Реших да се поразровя и се натъкнах на нещо изумително. Има доста различни видове ориз. Има дълъг, къс, бял, кафяв, ориз с различен цвят от белия. За някои видове дори не съм и чувала…Затова реших да напиша по няколко реда за по-известните видове ориз, за мое и Ваше улеснение!

Бял ориз

Това е добре познатият на всички ни ориз. Има така да се каже тумбести зрънца и високо съдържание на нишесте. Поради тази причина, когато се вари , неговите зрънца се слепват. Готвенето му води до набъбване  на ширина. Готви се в съотношение вода:ориз  – 3:1. Идеален е както за варене, така и за печене. С  него могат да се направят прекрасни супи и ястия изпечени на фурна. Хубаво е преди да го готвите, да го измиете със студена вода.

Басмати ориз

В превод от хинди, басмати означава ароматен. Този ориз има лек специфичен приятен аромат, който го отличава. Това е онзи ориз, който има значително по-дълги зрънца от останалите видове ориз. Отличава се с по-малко съдържание на нишесте. Именно поради тази причина, когато се готви, всяко зрънце си е отделно от всички останали и не се слепва. За да се получи така, не трябва да забравяме, че ориза трябва да се изплаква преди да се готви. Подходящ е за всички видове ястия. Една от главните съставки е за Индийската и Пакистанската кухни.  Когато се вари, трябва да обърнете внимание на опаковката, където трябва да е упоменато какво трябва да е съотношението вода:ориз. Преди да се готви, може да се накисне във вода за няколко минути, което ще намали значително времето  му за готвене.

Жасминов ориз

Когато за първи път чух за този вид ориз, се запитах  какъв ли трябва да е този вид ориз, че да носи името „жасминов“. Вероятно трябва да мирише на жасмин, щом носи това име. Има нещо вярно в това. Докато се готви, оризът освобождава лек флорален аромат, откъдето идва и неговото име. Този му специфичен аромат, го отличава от всички останали сортове ориз. Ароматът на този вид ориз, се освобождава при готвенето му. В сурово състояние трудно би се усетил. Готви се с по-малко количество  вода от останалите видове ориз и за по-кратко време. Жасминовият ориз е от  сортовете, които имат по-дълги и тънки зрънца, също като басмати ориза. Хубаво е да се накисне преди да се готви. Има значително по-мека и лепкава текстура. Вероятно това е причината, най-подходящият начин за неговото готвене, да е на пара. Среща се в Азиатската кухня главно, но напоследък започва да намира все по-голямо приложение из целия свят.

Бланширан ориз

Това е пълнозърнест ориз.Носи това име, заради процеса, който съпровожда неговата обработка. Преди да се полира, той се накисва, сварява и изсушава. Изисква малко повече време за варене. Зърната му не се слепват. Има пухкава текстура и не е толкова бял, както останалият ориз, даже е леко прозрачен. Благодарение на процесът му на обработка, при него са запазени по-голяма част от витамините и минералите…

Има още доста видове ориз,  но с тях  ще  продължим  следващия път!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар