пиле с ориз на фурна

Пиле с ориз – класическо, лесно и много вкусно

Рецептата днес ще е една от класическите – пиле с ориз. Ще го сготвя на фурна  и ви уверявам, че ще стане много вкусно! Ще призная, че за първи път готвя пиле с ориз без моркови. Почти винаги добавям и моркови, но в тази рецепта, няма да го правя. Като се замисля, всеки път почти, когато готвя някакво основно ястие, винаги слагам лук и моркови. Вече даже ми се е превърнало в навик. Щом започна да режа лук и автоматично търся и морков, който да нарежа. Е…този път реших да пропусна морковите. Искам да дам превес на вкуса и аромата само на пилето и ориза. Естествено, това дали вие ще добавите морков или не, оставям изцяло на вашата преценка.

Овкусявам с черен пипер, сол на вкус и малко червен пипер. Прави ми впечатление, че някои овкусяват това ястие и с дафинво лист. Аз никога не съм пробвала и все си повтарям е сега ще сложа и все забравям. Чудя се дали ще си паснат? Дафинов лист с ориз и пиле? Обещавам си, че в най-скоро време ще пробвам. Ако вие готвите пиле с ориз с дафинов лист, ще се радвам да споделите какво ви е мнението по-долу в коментарите!

Няколко думи за съотношението ориз-вода

Принципно, от моята майка знам, че съотношението ориз – вода е 1:3. Слагам купичка ориз и три купички вода. Обаче…направило ми е впечатление, че това съотношение понякога може да варира. Факторите, които обуславят това вариране са допълнителните продукти, които се слагат към ориз, вида на ориз и т.н. напоследък, почти винаги ползвам ориз “ Арборио“. Именно при него забелязах, че съотношението вода – ориз леко се отклонява и вместо 3 купички вода, слагам 2 1/2.

Пека на 180 градуса в предварително загрята фурна!

 Ето още няколко рецепти с пиле:

Още рецепти ще намерите и в нашият готварски канал в Youtube. Абонирайте се сега, за да не пропускате видео рецептите, които качваме там! Благодарим ви за подкрепата!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

Рейтинг

  • (5 /5)
  • 2 ratings

Сходни рецепти