Ястия с лук

Лукът е вероятно съставката, която най-често присъства в българската кухня, като може да се определи дори за една от нейните основи. Кой не е виждал как се готви по български, като в гозбата се добави поне една малка главичка лук?

Разбира се, той се използва по различен начин в различните ястия, като приложението му може да бъде както под формата на подправка, така и като основна съставка на гозбата. Това може да предпопредели нейния вкус, тъй като лукът притежава много силни вкусови и ароматни качества.

Често се казва, че ядене без лук не е ядене, а това се дължи именно на неговите силно овкусяващи и ароматизиращи свойства, каквито нито един друг зеленчук не притежава.

Той е не само безценна съставка към всяко едно ястие, но притежава и куп свойства, които го правят безценен за здравето. Леко лютив, този зеленчук е силен антиоксидант, който има способността да забави стареенето и освен това има и още един голям плюс – много ниска калоричност.

В това отношение може да се каже, че лукът е голям ваш съюзник, тъй като силният вкус засилва усещането за ситост, докато ниската калоричност силно ограничава количеството на поетата енергия.

Лукът може да се използва практически във всякакъв вид ястия, като може единствено да подобри техните качества. Характерно за него е, че подсилва и вкуса и аромата на останалите продукти.

Той присъства в супи, яхнии, салати, но също така може да се добави и към ордьоври и дори някои видове коктейли! Определено не бива да се прескача и цената на този продукт, която на практика е по джоба на всеки човек, дори и ако той има по-ограничени финансови възможности. Употребата на лук е стъпка към по-здравословно хранене, тъй като намалява нуждата от употребата на безброй други вредни за здравето изкуствени подправки.

Недостатъци също има, като основно това е силната миризма, която се отделя при термична обработка, както и способността ѝ да се пропива в мебели и текстилни тъкани за дълго.