Видове ориз - втора част

Видове ориз – втора част

И така, да продължим с разясняване на видовете ориз, които могат да се намерят на пазара.

Черен ориз

В древността той е бил  наричан „императорския ориз“. Това се дължи на факта, че черният ориз е бил със закон предназначен само за консумация от императорското семейство. Закона е забранявал консумирането му от обикновените граждани, които можели да загубят даже живота си, ако дръзнели да си похапнат от този вид ориз.

С какво този ориз се различава от другите видове ориз и защо той е бил предназначен за консумиране само от императора?

Вероятно заради неговия хранителен състав. Той съдържа повече протеини и въглехидрати от белият ориз и същевременно по-малко калории. За сметка на това,  черният ориз е  изключително богат на антиоксиданти, на които се дължи и неговият наситен черно-лилав цвят.

Благодарение на по-малкото си съдържание на калории и голямото съдържание на антиоксиданти, той може успешно да се бори с наднорменото тегло и свободните радикали. Хранителен режим с него, може да доведе до регулиране на телесните мазнини, което обуславя регулирането на теглото и детоксикиране на цялото тяло.

Подходящ е за месни и постни ястия. Необходимо му е повече време за варене. Затова по-добре, преди да се готви, да се накисва предварително във вода.

Ориз Арборио

Този ориз е най-подходящият ориз за ризото. Именно той се ползва най-често от италианците, за приготвянето на това прекрасно ястие.

Зърната са му бели и по-едри. Когато се готви, трябва да се обърне внимание на нещо много важно. Задължително трябва да се остави не докрай сварен, защото от топлината и влажността той набъбва  даже и когато се спре термичната му обработка. Нужни са му около 20-на минути готвене, след което трябва да се остави да си отпочине, през което време, той набъбва още повече.

Готви се значително по-бързо и за по-кратко време, за разлика от белия ориз. За да се получи кремообразната му текстура, той не трябва да се мие преди да се готви.  Нишестето трябва  да си остане в него, докато се готви. Това е изключително важно за да се направи перфектното ризото.

Червен Хималайски ориз

Този ориз е със запазена обвивка, което го прави изключително богат на фибри, които  играят важна роля  за перисталтиката на червата.  Консумацията му води до регулиране на теглото и прочистване на организма от  вредните вещества.

Подобно на черният,  и този ориз съдържа много антиоксиданти, на които също така се дължи и неговия цвят. Колкото повече антиоксиданти се съдържа, толкова по-силно изразен е цветът. Колкото по-силно е антиоксидантното съдържание, толкова по-мощно средство е в борбата със свободните радикали.

Червеният ориз съдържа много витамини от групата Б, което го прави изключително хранителен и полезен. Има високо минерално съдржание –  йод, желязо, калий, фосфор, калций и др.

Изключително полезен ефект има върху кръвоносната система.

Нали знаете, че природата се е погрижила да ни даде жокери и насоки за това кой продукт за какво е полезен. Цветът  му подсказва, че ще спомага функциите и работата на кръвоносната система в тялото.

Кафяв ориз ( пълнозърнест)

При него, не са премахнати толкова много от пластовете на зърната му,  за разлика от белият ориз. Именно това е причината, той да има много повече хранителна стойност от другият. На това се дължи и неговият цвят. По-малко премахнати обвивки, по-тъмен цвят. За разлика от белия, кафявият ориз е по-нетраен  и се съхранява по-кратко време.

Наред с всички полезни вещества, нека отбележим, че той не съдържа мазнини и холестерол, което го прави изключително полезен за сърдечно-съдовата система.

Не съдържа глутен, което му дава привилегията да бъде консумиран и от хората, които имат глутенова непоносимост.

Подобно на всеки друг ориз, съдържа много витамини, фибри, протеини и минерали. Готви се сравнително  по-дълго време, което означава, че е добре  да се накисва предварително, преди да започне да се готви.Подходящ е за печива и варива.

Има нисък гликемичен индекс.

Ако се поразровим още,  ще намерим и други видове ориз, но нека засега спрем дотук.

Като заключение, може да кажем, че оризът е изключително полезен продукт, който няма вреди за тялото, стига да не се прекалява. Има богата хранителна стойност. Съдържа витамини и много минерали, което го прави толкова полезен за организма.

Освен, че е полезен, оризът е и много вкусен. С него може да се направят толкова много ястия, че свят да ни се завие. Като се започне от десертите и се стигне до основните ястия, в които той е незаменим.

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар