Капама – едно типично българско ястие за празниците!

Капама – едно типично българско ястие за празниците!

Капама е едно от традиционните български ястия, което по традиция се приготвя в различни краища на страната. Като цяло по нашите географски ширини от край време в областите на Пиринска Македония, капамата си е основно блюдо. Тя се приготвя и по традиция за големи празници, като Коледните и Новогодишните, така че няма да сгрешите, ако я сложите на трапезата си по това време  на годината! У нас се срещат много и различни рецепти за приготвянето на капама – те се различават главно по вида на съставките за ястието и пропорциите им, както и начините за приготвяне.

Ние ще ви предложим едни от най-популярните, лесни и вкусни рецепти за приготвянето на това типично българско ястие. Разбира се Банската капама е сред най-популярните в страната и ако не сте хапвали от нея – време е да опитате. Ето и малко насоки за приготвянето на това уникално блюдо.

Капама – украсете празничната си трапеза с това вкусно ястие!

При приготвянето на капамата си има тънкости. На първо място винаги е добре да имате под ръка голям глинен съд, защото традиционната капама се прави именно в него. За да стане ястието ви вкусно е много важно да го приготвяте дълго време на бавен огън, така ще извлечете максимума от вкуса на отделните продукти, смесени заедно на редове. За една капама е много важно, как ще измерите съотношенията между месата от различен вид, сланината или бекона и кървавицата ако ще слагате (един съвет, ако не обичате кървавица, не слагайте, заместете със суджук!). Винаги месата (пилешко, телешко и свинско) са в съотношение 3 към 2 с останалото (бекона, сланината и кървавицата/суджука).

Когато правите традиционна рецепта за капама, то винаги редувайте задължително – ред от месата, ред кисело зеле. Редувате докато напълните глинения гювеч и после остава да печете яденето дълго време. Слагат се задължително вино (червено) и вода – тяхното съотношение е добре да бъде едно към едно, а не различно от това. Подправките са ключова част от приготвянето на капама – добре е да си набавите на зърна чер пипер, малко бахарче, задължително дафинов лист и кимион разбира се, но смлян. Ние ви предлагаме да сложите малко ориз, ястието става по-вкусно.

Приготвянето е много лесно и доста по-бързо от печенето във фурната! Просто нарязвате, месата, наденицата, киселото зеле и всичко, което ви трябва на не много ситно. След това редувате, както вече ви споменахме – ред кисело зеле, малко ориз, смесените различни меса (притискате леко и това е!). Просто ще стане капама, пръстите да си оближете и гаранция това е идеалното ястие за предстоящите празници! Затова грабвайте пазарската чанта – набавете си необходимите продукти, които ще откриете на сайта ни gotvacha.com и изненадайте цялата фамилия с изключително лесна, вкусна и традиционна при това гозба. Весели празници и да ви е вкусно!

Не забравяйте да посетите и каналът ни в Youtube. Абонирайте се, за да не пропускате рецептите, които качваме там! Благодарим ви!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , ,

1 Responses to Капама – едно типично българско ястие за празниците!

  1. Арсена 25.12.2017 at 20:29 #

    Разкошна!

Вашият коментар