Лесна рецепта за баклава

Баклава – Как да си направим вкусния десерт?

Баклава е вкусен десерт, който традиционно се приготвя и в България, освен в Турция където баклавата е на почит. Всъщност Българската кухня има много привнесени турския ястия, с оглед на дългото ни взаимодействие с тази различна от нашата култура. Баклавата се приготвя по различни начини и тази, която ние правим традиционно по Новогодишните празници, разбира се е различна от традиционната турска баклава. На някои места в България баклавата се прави с мед и сироп от розови листенца, на други със захарен сироп, добавят се екзотични подправки, като кориандър и канела. Задължително се смилат ядки – орехи, шамфъстък, бадеми. Корите са от тъничко многолистно тесто и се получава една неустоима на вид, вкус и мирис хрупкава кора. Нека сега ви разкажем малко повече за баклавата!

Баклава – споровете относно произхода на вкусния сладък десерт и малко трикове в приготвянето му

Баклавата е като една красива девойка, за нейния произход през вековете, са се борили редица държави. Ако запитате един грък да речем – от къде тръгва традицията да се приготвя баклава? – той ще ви отговори от Гърция разбира се. За Ливан, обаче баклавата е типичния традиционен ливански десерт. Това твърдят и турците, които обявяват десерта със сладък сироп за свое изобретение. Арменците също приготвят баклава. Всички тези държави приготвят традиционна баклава – всяка рецепта е уникална и при това много вкусна. Истината е, че баклавата е типично Източен и Средиземноморски десерт – така че всички претенденти за произхода й са донякъде прави!

Всъщност първите писмени данни за съществуването на баклавата се появяват около 15 век. За сиропираното изкушение и съществуването му пише първи Нури Джанла – той е историк и хроникьор.  Според данните от писанията му, баклавата е измислена от Асирийците. Традиционната Турска баклава се приготвя за всеки празник от 1453-та насам, защото именно тогава е приготвена за първи път в Султанския дворец.

За да си приготвите баклава е нужно да имате едни от най-фините точени кори. Разбира се тях могат да ги точат само майстори-пекари, така че удачния вариант е да си ги закупите от магазина. Важно е, когато се приготвят слоевете от плънка и редени фини кори, всяка кора да бъде намазана с масло и след това да се сложи плънката от ядки-смес, понякога натрошена галета и малко захар. При приготвянето на баклава е важна не само консистенцията и реденето на пластове, но и приготвянето на заливката за сиропирането на десерта. Тук можете да заложите на традиционен захарен сироп, с малко лимон или на розова вода подсладена с мед. Някои домакини слагат в приготвяната от тях баклава обикновени и стърготини от кокос за плънката. Така също става изключително вкусно, стига да ви допада. Баклавата с локум е още едно сладко изкушение, което ще зарадва семейството и гостите ви. Наближават празници и точно сега е времето да седнете да похапнете баклава. Така, че запрятайте ръкави и направете един уникален десерт – баклавата!

Не забравяйте да посетите каналът ни в Youtube. Абонирайте се, за да не изпускате рецептите, които качваме там! Благодарим ви!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар