Кюнефе - сладко-соленото изкушение от Турция

Кюнефе – сладко-соленото изкушение от Турция

Подобно на Франция и Турция има огромен принос за развитието на кулинарията. Вече се досещате, че Турция е родината на десерта, за който ще поговорим днес! Става въпрос за КЮНЕФЕ!

Това е десерт, който възбужда едновременно рецепторите за сладко и тези за солено..Това се дължи на факта, че това кулинарно изкушение съдържа, и сладко и солено.

Какво имам предвид ще разберете и ще ви се изясни от начина на приготвяне на КЮНЕФЕ!

Кюнефе

И така….

Този турски десерт, чиято слава отдавна е напуснала пределите на родината му, се прави от кадаиф. Той от своя страна представлява съвкупност от много тънки тестени влакна. Те са по-тънки от фиде.

Как се прави Кюнефе?

На дъното на съда, в който ще се готви десерта, се намазва с масло. Отгоре следва пласт кадаиф. Върху него, по цялата повърхност се нарежда сирене. Ползва се прясно сирене (моцарела), защото то най-много се разтегля. Върху него следва отново пласт кадаиф. Поръсва се с разтопено масло и се слага във фурната да се запече, до получаване на златист цвят.  Някои го правят на котлон, вместо във фурната. Независимо къде ще се готви, важното е да хване апетитен загар!

Това е сиропиран сладкиш и затова, отделно се прави захарен сироп, с който се залива изпечения десерт. Захарният сироп може да се овкуси със сок от лимон. Готовият десерт се нарязва и поднася още топъл, за да се разтегля сиренето. Отгоре се поръсва с шамфъстък и се поднася. Може да се поръси и с други ядки, по желание на готвача. Може да се гарнира и със сметана… Като цяло, овкусяването и сервирането, много зависи от този, който прави десерта!

Надявам се, че ви е било интересно. В блога ни има още много информативни статии.

Ако пък ви се дояде нещо сладичко, вижте рецептите ни за десерти в сайта или посетете кулинарния ни канал в Youtube.

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар