Крем карамел – любимото изкушение на малки и големи

Крем карамел – любимото изкушение на малки и големи

Малки тайни за успешното му приготвяне!

 Крем карамел е един много вкусен, интересен и обичан десерт в България – от малките, от големите и от всички въобще. Този десерт, обаче макар и лесен за приготвяне, си има своите кулинарни тънкости и особености за добро приготвяне. Карамела е една от най-важните съставки за приготвянето на сладкото изкушение, а той като цяло е и революционно откритие в света на висшата кулинария. Разтапянето на захарта и оставянето й леко да покафенее крие рискове да не бъде прегорена – затова и много домакини избягват приготвянето на вкусния десерт. Но, ние ще ви споделим тънкости, с които всеки път крем карамела ви ще става идеален.

Крем карамел – от къде идва карамела и как да си направим крем карамел лесно?

Като цяло на пръв поглед десерта крем карамел и изобретението карамел в кулинарията се приписват на французите. Но всъщност думата карамел, навлиза в езика ни от испанското „карамело“ и корените на лепкавата сладка смес се крият още от времето на Александър Македонски. Именно от захарна тръстика е започнато да се прави това стандартно за нас днес карамелено изкушение. Чак през Средновековието захарта навлиза в Европа от Изтока – може би теоретично и с карамела е станало така? Но историята сочи, че десерта крем карамел или по скоро карамела има френски корени и те са тясно свързани с граф Праслен!

Крем карамел днес се прави по цял свят и не е много сигурно, къде са корените на самия десерт – по скоро е мулти-културен. За да си приготвите десерта ще са ви нужни качествено прясно мляко, яйца разбира се, захар за карамелизиране и за яйчено-млечната смес, както и малко вода. Добре е да имате някаква ванилова или друга есенция, която ще придаде на десерта ви неустоим аромат. При карамелизирането на захарта бъдете внимателни – на около една супена лъжица захар се слага по една чаена лъжица вода. Важно е да се бърка постоянно, като когато сместа започне да кафенее махнете я от котлона, иначе прегаря. Можете директно да карамелизирате захарта в тавата, ако ще правите крем карамела в тава!

Ако ще го правите в купички, карамелизирайте нужното количество в тиган и разпределете с помощта на лъжица. Преди да направите карамелизираната захар, подгответе си сместа от яйца, захар и прясно мляко. Просто смесвате и разбивате добре с миксер. Печете карамеления си десерт на водна баня, когато е в отделни купички. Домакините у нас използват крем карамела, като основа за редица вкусни десерти. Можете да си направите с негово участие десерт от кроасани, десерт с козунак, както и много други сладки изненади за семейните празници. Винаги е добре да изненадате роднините, приятелите си или семейството с този вкусен крем карамел, защото няма кой да не го харесва!  

Вижте нашите предложения за направа на крем карамел:

Класически вариант на крем карамел
Как да направим крем карамел в тава
Крем карамел с козунак
Кроасани с крем карамел

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар