Как се карамелизира захар?

Как се карамелизира захар?

   Най-вероятно, често сте се сблъсквали с необходимостта да карамелизирате захар, особено, ако сте решили да направите добре познатия на всички ни крем карамел… Карамелизирането на захар става изключително лесно и за много кратко време. Нищо друго не ви трябва, освен 3-4 с.л. захар. Трябва да отбележим, че все пак, количеството захар зависи от това, какво сте решили да правите.

   И така, нека да пристъпим към самото карамелизиране на захар. Включете котлона да загрява. Сложете съдът отгоре и добавете 2-3 с.л. захар. Казват, че докато захарта се карамелизира, не трябва да се бърка. От опит ще отбележим, че сме изпробвали  двата варианта и честно казано, разлика не сме открили. Все пак, ако ви се поиска да разбъркате захарта, докато я чакате да се карамелизира, хубаво е да го направите с дървена лъжица.

   Само след няколко секунди, захарта постепенно ще започне да променя цвета си. Първоначално е златиста, а след това преминава към яркочервена. Както сами ще забележите, всичко това се случва буквално за секунди. Именно в момента, в който захарта се е разтопила и придобила приятен яркочервен цвят, трябва да я махнете от котлона и да я изсипете в съда, който сте си приготвили. Обикновено, това е тава или купички за крем карамел.

В никакъв случай, не трябва да изпускате захарта от поглед, докато се разтапя, защото много бързо може да прегори. Ако не искате да горчи, не я оставяйте да покафенява. Ако пропуснете точния момент, има голяма вероятност карамелизираната захар да нагарча, а това определено ще провали целия десерт.

Както сами виждате, няма нищо сложно в това да се карамелизира захар. Само трябва да се престрашите и да пробвате сами. Следващият път, когато решите да направите крем карамел, с който да поглезите любимите си хора, направете го както си трябва, а именно,  с карамел на дъното на съда.

Не забравяйте да погледнете и каналът ни в Youtube, където качваме видео рецепти!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар