За соленият кекс...

За соленият кекс…

Когато решите да забъркате солен кекс….

   За направата на солен кекс, не се изискват кой знае какви умения. По-скоро, нужно е малко повече въображение, що се отнася до неговите съставки…
Основата за кекса е както тази при стандартният кекс, с тази разлика, че тук захарта няма място.
    Смесват се няколко яйца (3-4), малко брашно, колкото да се получи смес, с консистенция за сладък кекс, малко олио, кисело мляко, в което да угасите содата бикарбонат и тук вече идва момента, в който трябва да се намеси въображението.
   Отворете хладилника и вижте с какво разполагате. Преценете вкуса на кои продукти  би ви харесал да усещате, докато сладичко си похапвате парче от соления кекс.
   Принципно, при соленият кекс, сиренето не е задължително, може и без него, но пък то ще направи кекса още по-вкусен и апетитен. Ако в момента, в който ще забърквате кекса, не разполагате  със сирене в хладилника, спокойно може да го замените с извара. За предпочитане е кашкавалената извара.

   За да придадете повече вкус на кекса, добре е да сложите няколко стръка нарязан пресен кромид. Не си и помисляйте да го заменяте със стар лук, защото нещата няма да се получат. Трябва да подбирате такива съставки, които са така да се каже меки, а не твърди. Примерно, по-добре е да изберете да добавите нарязана на кубчета шунка, вместо шпек салам. Сами се досещате защо?

   Морков няма как да сложите, защото той ще си остане хрупкав и ще развали цялата идилия. Освен, ако не го настържете на ситно. Всъщност може и да се получи добре. Кексът ще бъде още по-шарен и по-ароматен. Ако имате маслини, може да ги сложите и тях. Само трябва да ги нарежете и да махнете костилките им:)
  

Относно подправките. Ако при сладкият кекс се овкусява с ванилия, канела или други ароматни съставки, то при  соления кекс, нещата са по-различни. Тук трябва да се спрете на други подправки.  Може да добавите стандартната подправка за всяко едно ястие, а именно, черният пипер. В зависимост от вкусовите ви предпочитания, може да сложите, чубрица, кимион или босилек. За предпочитане са пресните подправки, нарязани на ситно. Ако не разполагате с такива, сложете сухи. Подправките ще засилят вкусовите качества на кекса и ще го направят още по-неустоим.

Най-вероятно, докато четяхте тези редове, сигурно вече взехте решение и ще забъркате един солен кекс. Не се замисляйте нито за миг…Ще останете очаровани от вкуса!

Не забравяйте да посетите каналът ни в Youtube, където имема много рецепти за солен кекс!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар