тиквички

Когато готвите с тиквички, трябва да знаете…

Тиквичката е  зеленчук, който определено заема много голямо  място в кулинарията. С нея могат да се направят прекрасни ястия. Лесни и много вкусни. Те могат да бъдат както постни, така и с месо. Тиквичките могат  да се включат дори  и в тестени изделия. Аз лично, съм правила баница с тиквички, пица, солен кекс, мъфини и т.н.

 

С тиквички могат да се направят наистина много ястия, подходящи и за обяд, и за вечеря. Вероятно и за закуска може да се ползват. Какво мислите? Примерно някаква топла солена закуска, преминала набързо през тигана!

Има обаче, една тънкост  при готвенето с тиквички, която е обусловена от самата рецепта, в която участват и от начина на готвене!

Започваме от самите тиквички. Те съдържат много вода, каквато има във всеки друг зеленчук. Факт неоспорим! При тиквичките обаче, тя е в доста големи количества! Това не е недостатък, но може да се окаже спъващ фактор, при готвенето на определени рецепти!

За да се консумира, тиквичката трябва да премине през определена термична обработка с различно времетраене, в зависимост от съответната рецепта. Тя може да се вари, пече или пържи.

При по-дългата термична обработка, примерно при печене или варене, водата от тиквичките не трябва да се отстранява. Най-малкото, защото тя ще направи още по-вкусен и ароматен бульона на ястието! При по-продължителното готвене, водата от тиквичките има време да се редуцира.

Нещата стоят различно обаче, при пърженето за кратко. При пърженето за по-кратко време на по-високи градуси, водата от тиквичките няма време да се изпари. Именно тук се налага една процедура, през която трябва да преминат тиквичките…Те трябва да се изстискат от водата!

Ще попитате как?

Аз ги изстисквам с ръце. Сега, като се замисля, не знам по какъв друг начин може да им се отстрани водата. Ако вие знаете, пишете ми по-долу!

Най-напред ги настъргвам на едрата страна на рендето, след което с ръцете ги стискам, за да се отдели водата и да ги обезводня лекичко 🙂 Точно в този момент, в който ги стискате, ще ви направи впечатление, че наистина съдържат много вода. Типично, като за зеленчук!

Част от рецептите, които изискват тиквичките да са настъргани са следните:

  • Когато се правят тиквени кюфтета;
  • Когато тиквичките се включват в тесто за някакво тестено изделие;
  • Когато от тиквичките се прави блат за руло;
  • Когато от тиквичките се прави блат за пица и т.н.

Това са само една малка част от много рецепти, в които задължително, тиквичките трябва да се изстискат от водата им! Няма как да ги изброя всичките, но се надявам, че поне малко ви ориентирах. Щом рецептата, по която ще готвите, изисква тиквички и то настъргани на рендето, запомнете, че трябва да ги изстискате! Част от водата им, трябва да се отстрани, иначе може и да не се получат нещата така, както трябва:)

В готварският ни канал в Youtube, има точно такива рецепти, които изискват тиквичките да се изстискат от водата! Може да погледнете, ако желаете!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар