кекс със сливи - плодов кекс

Няколко тънкости в правенето на кекс с плодове – обърнат кекс

     Опитвали ли сте някога кекс с плодове? Ако не…то това си е един голям пропуск 🙂 Казвам го от опит. Когато за първи път опитах плодов кекс, останах очарована. Наистина! Плодовете придават една лека сочност на кекса. Правят го много по-ароматен, цветен и много много по-вкусен. плодов кекс може да се направи с най-различни плодове. Лично аз съм правила с череши, със сливи, с ябълки, с круши и т.н. Благодарение именно на това, мога да дам няколко напътствия за правенето на кекс с плодове, които да послужат на всеки един от вас, който реши да си забърка подобен кекс!

И така, какви са тънкостите при правене на кекс с плодове?

        Ако ще ползвате плод с костилка, първо се уверете, че плодовете са добре почистени от тях, иначе може и да се стигне до счупен зъб. Спомням си веднъж, когато правих кекс с череши, вътре в кекса отрих костилка, затова ви казвам да внимавате.

        Плодовете трябва да се режат на резенчета с дебелина около 0,5 см. Това не се отнася за всички плодове. На резени се режат сливите, ябълките, крушите…Някои от плодовете могат да се нарежат и на колелца. Това се отнася за бананите. Тях не е нужно да режете на резенчета. дебелината на резенчетата, много зависи и от самите плодове. Примерно, аз режа ябълките на тънки резенчета, докато при сливите, мога да си позволя и по-дебели!

        Вместо да се режат, някои от плодовете могат да се оставят цели. Примерно черешите. Тях може да ги нарежете, но може и ако решите да ги оставите цели. Аз лично ги оставям цели.

       Винаги, независимо какви плодове ползвам, поръсвам отгоре със 2-3 лъжички захар. Това много зависи и от самите плодове. Ако са достатъчно сладки, не се поръсват със захар. И все пак….аз винаги ги поръсвам!

       При плодовите кексове, когато се ползват сурови плодове, те винаги отиват на дъното на съда. Именно поради тази причина, кексът се поднася обърнат. Цялата му красота е отдолу! Затова, когато ползвате резенчета плодове, постарайте се да ги наредите красиво, защото после всичко ще се види – старали ли сте се или не!

       Съдът, в който ще печете кекса, се маже  обилно с масло, за да може да се овкусят още повече плодовете и да е лесно отделянето на кекса от съда.

       Кексът се обръща още докато е топъл, за да си запази целостта!

В общи линии, това са едни от най-важните моменти при правенето на плодов кекс, които съм научила благодарение на своя опит!  Ако желаете, може да ги приложите и вие, когато решите да забъркате кекс с плодове!

Ето няколко рецепти за кекс с плодове:

Още лесни рецепти за вкусни десерти, може да намерите и в нашия готварски канал в Yotube. Не пропускайте да се абонирате, за да не изпускате видео рецептите, които качваме там!

Благодарим ви!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар