Знаете ли кое е слабото място на кекса?

Знаете ли кое е слабото място на кекса?

Здравейте отново. Днес ще засегна тема, отнасяща се до едно класическо лакомство от детството на всеки! Яли сме го като деца, приготвян от нашите баби и майки! Това е негово величество кексът! Той е един от най-емблематичните десерти за всеки дом. Къщата е по-уютна, когато ухае и се носи аромат на кекс!

На пръв поглед правенето на кекс не изглежда никак сложно, нали? Е да, ама не! Имам много неуспешни опити, докато не научих някои тънкости, които днес водят до успех!

Всеки кекс има едно слабо място и то е…… печенето!
Ако изкарате кекса от фурната твърде рано, той ще е суров, а ако е твърде късно, може и да е твърде сух, ако не е изгорял 🙂

Знаете, че фурните са различни. Размери, наличие или липса на вентилатор и т.н. Ето затова, е много важно да можете да проверявате и да преценявате дали лакомството е изпечено.

Знаете ли как да проверите дали кекса се е изпекъл?

Методът, който е оцелял през цялото време, чак до днес, това е с клечка за зъби или дървено шишче. Клечката се забожда и ако по бея не е залепнало нищо, значи кекса е изпечен. Ако по клечката има полепнала кексова смес, значи кекса трябва да се върне във фурната, за да се изпече. Ако нямам клечка за зъби, ползвам нож.С него проверявам на същия принцип – забождам и преценявам.

И сега, да разкрием кое е слабото място на кекса при печене…

Слабото място на кекса при печенето, това е средата на кекса. Там най-често сместа може да не се е изпекла. Това е и причината, проверката с клечка да се прави именно там. Близо до стените, сместа лесно и по-бързо се изпича, защото има допир до горещия съд (тава). Средата е по-отдалечена и ще има нужда от повече време!

Това е проверен през времето метод, който наистина работи и може да му се доверите напълно!

Ето една рецепта за много вкусен кекс със сливи:

 

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, ,

2 Responses to Знаете ли кое е слабото място на кекса?

  1. Pitar Pan 15.08.2023 at 1:03 #

    Абсолютно вярно е! Трябва да се внимава с печенето , проверка му е майката!

    • Gotvacha 16.08.2023 at 14:53 #

      За да сме сигурни, че ще ядем, по-добре да проверяваме 🙂 Благодаря ви!

Вашият коментар