Какво е Матча, откъде идва и за какво се ползва?

Какво е Матча, откъде идва и за какво се ползва?

Матча идва от страната на изгряващото слънце- Япония. Това е японски зелен чай. В превод Матча означава буквално чай на прах.  Свикнали сме да свързваме чай, с на всички ни познатите пликчета с билки. Е да, ама Матчата е на прах. Това  са стрити на прах листа от чаеното дърво Тенча. Листата се събират, стриват  се и от тях се получава този чай, толкова ценен в Япония, а вече и в другите краища на света. Матча е с прекрасен зелен наситен цвят. Той се дължи на високото съдържание на хлорофил.

Какво още съдържа Матчата, което в прави толкова важна за здравето ни?

Този зелен чай съдържа изключително много аминокиселини. Може би най-много от всеки друг зелен чай! Именно те са тези, които пазят и сухраняват нашето тяло младо и здраво за по – дълго време!

Има антибактериално действие и защитава тялото от инфекции!

Матчата е чай, който не е от най-евтините. Всеки друг чай, който е в пликчета и пакетирани в кутийка, може да се намери на пазара за не повече от 3-4  лева. Матчата обаче, в сравнение с другия чай, е доста по- скъп чай!

Качественият чай Матча трябва да е много фино смлян. Благодарение на това, той много лесно се разтваря във вода. Освен това не се налага никакво прецеждане.

Освен за напитка, Матча намира приложение в кулинарията и козметиката. С този чай се правят много десерти. Матча участва в редица рецепти за сладки изкушения. Това основно се дължи на факта, че придава характерни цвят и аромат.

Надявам се, че тази статия ви е била полезна и ви е било приятно да прочетете тези няколко реда. До следващата статия и бъдете здрави!

Не забравяйте, че в Youtube имаме готварски канал, пълен с различни рецепти. Посетете го още сега и се абонирайте, за да не изпускате рецептите, които качваме там. Благодаря ви!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар