Кекс с какао

5 съвета за сполучлив КЕКС

Здравейте 🙂 Обичате кекс нали? А може ли да си го направите?

Да, в началото може и да има няколко неуспешни опита, но това не трябва са ви плаши. Аз също съм имала неуспешни опити и то не един идва! Понякога кексът ми е оставял суров в центъра. Друг път пък е бил глетав. Да, имала съм провали, ама именно те са ми помогнали по някакъв начин. Не се страхувайте от грешките в кухнята, учете се от тях и един ден всичко ще е наред и няма да има рецепта, която да ви се опълчи!

Да си дойдем на думата… ще ви разкрия 5 важни стъпки, за направата на хубав КЕКС:

  1.  Трябва да направите хубава, хомогенна смес. Трябва бъркане. Може да ползвате миксер или кухненска тел. Запомнете, че първо добавяте захарта към яйцата, бъркате енергично, докато захарта се разтопи. Чак след това добавяте мазнината, която ще ползвате за кекса -олио или разтопено масло.  Захарта не се разтваря в мазнина!
  2.  Лично аз, предпочитам да ползвам бакпулвер, когато правя кекс. Някак си ми е по-лесно, защото направо го изсипвам и готово. Ако се ползва сода бикарбонат, тя трябва да се угаси в кисело мляко, оцет или сок от лимон. Бакпулверът не се гаси!
  3.  Печенето- от няколко годни, пека кексовете само на 180 градуса и ми се получава, кекса се изпича добре! Запомнете- когато правите кекс със сода бикарбонат, фурната не трябва да е предварително загрята. Ако ползвате бакпулвер, загрейте я предварително!
  4.  Не изсипвайте сместа в тавичката само в центъра на съда на едно място. Вероятността да се надуе повече там и неравномерно е много голяма! Изсипвайте сместа по цялата повърхност на тавата!
  5.  когато правите кекс с плънка от ябълки и особено когато те са настъргани, винаги добавяйте няколко натрошени бисквити, които да поемат водата от ябълките, която ще се отдели при печенето! Същото се отнася и за други плодове- праскови, сливи, кайсии и други. По този начин, кексът няма да е глетав, а добре изпечен!

Ето това са моите съвети, за успешно правене на КЕКС и то не на какъвто и да е кекс, а сполучлив, вкусен и добре изпечен!

Ако и вие имате някакви трикове за правенето на кекс, може да ми пишете долу в коментарите!
Предлагам ви няколко рецепти за сполучлив кекс:

Кекс с праскови
шарен кекс

Благодаря ви, за отделеното време! Надявам се, че съм ви била полезна. Чао от мен и до следваща статия 🙂

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар