Постна питка за Бъдни вечер

Постна питка (За Бъдни Вечер) – как да направите страхотна питка за най-семейния празник?

Постна питка (За Бъдни Вечер) е традиция, която всяко едно християнско семейство приготвя за святата вечер. Питката за българина е символ на безкрайността, символ на кръговрата в природата, символ на семейното огнище. По прастар обичай всяка българска домакиня, приготвя за празника постна пита – защото на Бъдни Вечер все още се спазва християнския пост и не бива да се „блажи“! Традицията да се меси хляб у дома, датира от векове в семействата ни и въпреки, че днес хляба си го купуваме от магазина, то добре е поне постна питка (За Бъдни Вечер) да си направим и да уважим традициите. Сега ще ви разкажем малко повече за месенето, за продуктите и за украсата на този свят хляб!

Постна питка (За Бъдни Вечер) – традиция с дълбоки корени, която е добре да изпълните!

Традицията за обредния хляб на Бъдни Вечер повелява – в него да поставим паричка за здраве и берекет, за радост, здрава челяд и семейство. В годините старите българи са започнали да поставят на обредните си питки за празника – дрянова клонка, разнообразни семена или жито. Те са обвързани със символиката за здраве и плодородие на реколтата. Сега вече традицията да се приготвя питка за Бъдни вечер в новите дрехи на стопанката, с квас приготвен специално за целта, е отминала. Питката си месим не сутринта преди празника, а вечерта направо на самият празник, защото така сме свикнали.

Традиционно Постна питка (За Бъдни Вечер) правим в кръгла форма, защото тя символизира безкрайността. Трябва да я украсим с разнообразни фигури и форми от тесто – кръстове за Христовата вяра и отдаденост, животни и плодове за берекет, класове, орач или рало за богата реколта. По традиция „боговицата“ или „бъдняка“, както още наричат постната питка за Бъдни Вечер – се разчупва от най-стария член на фамилията. По някои краища на България това се прави от най-старата двойка в семейството. Първото парче винаги е за Светата майка, после за фамилната къща и така по старшинство на членовете в семейството.

За най-вкусната постна домашна пита в святата нощ, ще са ви нужни – бяло качествено брашно, хладка водица,  сода, малко мая (жива), по лъжица сол и захар, малко олио. Първото, което трябва да направите е да поставите маята в хладката вода с мъничко брашно и така си правите своеобразен квас! След това в направеното кладенче, в брашното ви – изсипвате маята, содата и другите съставки. Омесете си тесто, което нито е твърде меко, нито твърде жилаво! Оставете от него за фигурки и украсете с вилица вашата празнична Постна питка (За Бъдни Вечер)! Това е, няма да ви отнеме много време, но ще ви донесе много щастие и удовлетворение. Можете в приготовленията да включите и децата, така ще стане още по-хубаво. Светли празници мили хора!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , , ,

1 Responses to Постна питка (За Бъдни Вечер) – как да направите страхотна питка за най-семейния празник?

  1. Sonia 24.12.2017 at 18:27 #

    Истинска постна питка за Бъдни вечер се прави само със сода.Не се слага мая!!Вие сами пишете „жива“, защото маята съдържа микроорганизми, които са живи.А на трапезата не бива да има нищо от животински произход.

Вашият коментар