Пържени филийки – закуската за малки и големи

Пържени филийки – закуската за малки и големи

Пържени филийки са една вкусна, лесна, евтина и хранителна закуска за малки и големи. Всъщност много от нас си мислят, че пържените филийки са типично френска закуска и там са се зародили, но много грешим! Така нареченият „French toast” има дълбоки корени в миналото и те съвсем не тръгват от Франция. Работата е там, че хлябът е свещена храна в много култури и поради тази причина има редица поверия за него. Хляб не трябва да се изхвърля и похабява, затова и на някой, някога в миналото му хрумва да употреби стария хляб, като го потопи в смес от яйце и мляко. Потопеният хляб се изпържва и ето ви пържени филийки.

Пържени филийки – малко история за вкусната закуска

Пържените филийки са обожавани по цял свят. Разбира се и в България всяка домакиня си има тайна рецепта за уникално вкусни пържени филийки. Но от къде тръгва практиката да топим хляба в смес от мляко и яйце, като го пържим след това? Най-старите писмени сведения за филийките са от една латинска книга с автор Марк Апиций. Този Марк е бил нещо, като „гурме“ готвач и описва в книгата си рецепта за филийки потопени в масло. Там име на филийките и рецептата няма, но през 14-ти век в немските владения се появява рецепта за “Arme Ritter”. Буквално това е рецепта за бедни рицари, но става въпрос за пържени филийки всъщност. Тази рецепта е доста по-близка до тази, която познаваме днес и в страни, като Финландия, Швеция и Норвегия – така се казва популярната закуска и днес.

Англичаните през 15-ти век също си имат рецепта за пържени филийки, наречена „Pain Perdu”. Буквално наименованието означава стар хляб и закуската е била доста популярна сред бедните. Къде и без Американците? Има и теория, в която вкусните пържени филии са създадени от американския готвач Джоузеф Френч. Той, обаче не бил много добре с правописа и пуснал филийките под името French toast, с което са известни и до днес. Въобще пържените филии са били освен френски и немски, и испански, само не български. В крайна сметка не е важен произхода им, а перфектния им вкус!

 Пържени филийки – класическата френска рецепта и една „красота с кашкавал “

Рецептата подвизаваща се по цял свят, като класически френска се приготвя от филии сух хляб, малко сметана или пълномаслено прясно мляко, подправки като ванилия, канела и индийско орехче, както и масло за изпържване. Потопените в сместа филийки се накисват добре, след което се пържат до златисто в маслото. В България, има и домакини, които вместо прясно мляко използват кисело мляко и малко сода, за да направят вкусни пържени филийки с яйце.

Интересна рецепта за пържени филии е и тази с плънка от кашкавал. При нея две по-тънки филии се похлупват с парче кашкавал по средата и тогава се потапят в сместа за пържене, и се пържат. Става много вкусно. Въобще както и да приготвите тази закуска, тя става винаги вкусно, бързо и лесно. При това е любима на малки и големи.

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар