Какви ястия да сложа на трапезата за Бъдни вечер?

Какви ястия да сложа на трапезата за Бъдни вечер?

Здравейте приятели и добре дошли в блога ни. Днес ще се опитам да обхвана, възможно повече ястия, които може да сложите на трапезата за Бъдни вечер.
Ще започна с основните. Нали няма да забравите, че те трябва да бъдат постни! Да не вземете да сложите мръвка 😉

Сарми – вкусни и емблематични за вечерта преди Коледа. Те се правят със зеле и плънка от ориз. Зелето може да е прясно или кисело. Лично според мен, киселото е за предпочитане. Плънката се прави от ориз. Запържват се лук и морков и после се добавя ориза. Овкусява се с черен пипер и джоджен. Аз овкусявам с чубрица. Вие, както желаете! След като плънката е готова, се слага по малко от нея в зелев лист и се завива хубаво. Сармите може да се изпекат във фурната или да се сварят в тенджера на котлона.

Постен боб – също характерен за този празник. Бобът се сварява и се овкусява. Моята баба го правеше така:

Сваряваше бял боб и го намачкваше. Овкусяваше със сол на вкус и слагаше в чиния. Отгоре хубаво и обилно поръсваше с чубрица и червен пипер. И до ден днешен, това е любимия ми боб за Бъдни вечер. Иначе, ако желаете, след варенето, може да сложите боба във фурната, лекичко да се запече. Освен по този начин, боба може да присъства на масата и под формата на пълнени сушени чушки с боб!

Содена постна питка – най-важното на трапезата е тази питка. В нея се слага паричката за късмет. Преди да сложите парата вътре  в тестото, хубаво я измийте. Питката трябва да е содена, защото някои казват, че ако е с мая, не е постна!

Ето видеото, което направихме за Постна  Содена Питка:

Друго, което трябва да присъства на масата за Бъдни вечер, са баниците. Можете да направите някоя от следните баници:

На трапезата трябва да има и Ошав. Той е комбинация от сушени плодове, които се сваряват и се поднасят. Много наподобява на компот! Други пък, вместо ошав, просто слагат плодове на масата! Аз съм от вторите.

Не трябва да забравяме ВИНО. На масата трябва да има хубаво червено вино!

Слагат се още орехи с черупки и чесън.

Не забравяйте да оставите празен сет прибори и чиния. В тази чиния преди да сложим по нашите, слагаме в нея по малко от всяко ястие на масата. Ние го оставяме този стол за Бог, в други краища се оставя за мъртвите!

Ще се радвам да споделите, долу в коментарите, какво слагате вие на вашата трапезата за Бъдни вечер и само постни ястия ли има или и “мръсни”!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар