Каква е разликата между Мароканския и нашия кускус?

Каква е разликата между Мароканския и нашия кускус?

Кускус – любима закуска на повечето от нас, нали!

Знаете ли, че има една страна, в която кускуса е една от основните храни. Ще попитате коя е тази държава? Това е Мароко. Там кускусът е на почит и присъства в почти всяко ястие! Едва ли има трапеза на която да няма кускус. Там той е нещо като религия…

Знаете ли обаче, каква е разликата между мароканския и българския кускус?

кускус

Най-напред, първата разлика идва от продуктите, които се използват за направата му. Мароканския се прави от грис и вода, а българския от брашно и вода. От тук идва следващата разлика-  размерът!

Мароканският е много ситен и не е оформен на перфектни топченца. Той е рошав…ами така ми изглежда на мен 😉 Това се дължи на начина, по който се прави. Смесват се грис с вода и после се протрива през сито. После с ръце се разбърква.

Българският е по-едър и топченцата са почти перфектни и с еднаква дебелина, около 2-3 мм.

Цветът на двата също е различен. Мароканският има светложълт цвят, докато нашия си е с цвят на стандартна паста.

Ние обичаме да си хапваме кускус главно за закуска и нямаме практиката да го включваме в останалите хранения. Аз никога не съм яла кускус за обяд или вечеря, под каквато и да е форма…В Мароко обаче, ядат кускус за обяд или вечеря, като го сервират с какво ли, но главно със зеленчуци и месо!

кускус с домати

Ние нямаме такава практика или греша? Като се замисля, наскоро започнаха да се срещат все повече рецепти за салата и основни ястия, в които участва кускус.

Надявам се, че съм ви била полезна с тази статия и ви е било интересно. Разгледайте и другите статии в Блога ни! Освен това имаме и много рецепти, които могат да ви вдъхновят да сготвите нещо вкусно! Посетете и кулинарния ни канал в Youtube, където имаме много и различни видео рецепти!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар