Как се прави постен тиквеник за Бъдни вечер?

Как се прави постен тиквеник за Бъдни вечер?

Здравейте приятели и добре дошли в нашия блог. Наближава Бъдни вечер. Един от най-светлите празници през годината! Всяка домакиня започва подготовка за предстоящия празник.  Знаете, че в навечерието на Коледа, на трапезата трябва да има само постни ястия. Не го забравяйте! Това повелява традицията! Няма пържоли, няма бутчета, няма мазнотийка, а само постни ястия. Нека се разберем още от сега, че постно не означава безвкусно. Напротив! Дори и постните ястия могат да бъдат много вкусни и да ви оставят с отворена уста от учуда.

Освен всички останали постни ястия, в менюто за празничната вечеря, може да включите и баници, като баница с праз, постна баклава, тиквеник и т.н.

Днес ще ви опиша всяка стъпка за това как правя моя тиквеник за Бъдни вечер:

Плънка за тиквеник

Най-напред си купувам хубави готови кори и една тиква. Обелвам тиквата. Това не е от най-лесните задачи. Трябва да бъдете много предпазливи. Обелената тиква нарязвам на парчета и после я настъргвам на едрата страна на рендето. Обикновено ползвам половин тиква, но това много зависи колко тави с баница ще правя.

Слагам настърганата тиква в голяма купа, за да ми е удобно да разбърквам. Понякога добавям стафиди и почти винаги слагам натрошени орехи – 2 шепи. Може да се ползват други ядки, вместо орехи. Освен орехи, слагам и 1/2 с.л. канела. „Тиква – канела“ е една от най-вкусните комбинации. Разбърквам хубаво! Тук, може да сложите захар или после, когато сглобявате корите.

Чувала съм, че в някои краища на България, към тиквата слагат и малко царевично брашно, което да отнеме от влагата на тиквата. Аз лично, никога не съм пробвала така. За тази цел, понякога добавям бисквити, които предварително натрошавам. По магазините, може да намерите и постни бисквити!

Важно е  да уточня, че  аз не варя тиквата предварително и не я минавам през котлона. Чувала съм, че някои го правят…аз не! Не виждам смисъл, при положение, че после тиквата ще прекара известно време във фурната! Аз я слагам сурова…Ще се радвам да споделите вие как я слагате по корите. Сурова или леко сготвена?

Как сглобявам тиквеникът?

Върху кората с ръка или лъжица слагам тиква  тук-там. Задължително поръсвам с 1-2 с.л. захар. Поръсвам и с малко олио тук-там или мажа с четката. Навивам по две кори и слагам в тавата, чието дъно предварително е намазано с олио.

След като оформя всички кори, отгоре намазвам с олио и слагам във фурната да се пече на 180 градуса, докато леко покафенее. Когато е готов тиквеника, изваждам от фурната и след малко поръсвам с пудра захар. Ох, докато пиша тези редове и вее ми се прияде тиквеник 🙂

Ако искате да очаровате семейството си, направете тиквеник и го сложете на празничната ви трапеза. Благодаря ви, че бяхме заедно.

Не забравяйте, че в Youtube имаме кулинарен канал, в който може да намерите рецепти за постни и мазни ястия. Пожелавам ви Весели празници!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар