Pao De Lo

Знаете ли кой яде кекс със сирене?

Здравейте хора, които сте достатъчно любопитни, че да не пропуснете  тази статия.

Има една нация, която обича комбинацията – кекс със сирене! Това са португалците!

Съчетаването на сладко и солено е присъщо на страшно много хора. Мога да кажа, че аз съм една от тях, защото още като дете обичах да ям филии, намазани със сладко и отгоре натрошено сирене. Оставям моите вкусове настрана и се връщам отново на темата.

В Португалия ядат кекс със сирене. Този кекс е любим на голяма част от населението там. Прави се от яйца, захар и брашно. Е, със сигурност има и още някоя съставка, която остава тайна 🙂 Кексът се казва Pao De Lo!

Pao De Lo

За направата му се ползват много яйца, които задължително се разделят на жълтъци и белтъци. После се добавя захарта, малко брашно и някоя и друга тайна съставка. Сместа за кекса се слага във специален кръгъл глинен съд с капак и се пече с хартия на дъното, за да не залепне.Хем по-лесно, хем не залепва и излиза цял от формата, хем и миенето на съда после е доста по-лесно! Пече се в пещи и капакът на съда, предпазва печивото от прегаряне.

Много е пухкав и  жълт!

Казват, че тази рецепта е измислена от монахини…Това е един от многото манастирски десерти.

Португалците го хапват около Коледа, но на места се предлага целогодишно.

Ядат го с не какво да е сирене, а португалското овче сирене Кейжо де сера. То е меко и в комбинация с кекса се получава нещо много, много вкусно! Може би, не на всеки ще се хареса, но пък португалците са влюбени в тази кулинарна идилия!

Искрено се надявам да ви е било интересно и да тези няколко реда да са задоволили вашето любопитство! Разгледайте и останалите ни статии, както и рецептите в сайта. Може пък да намерите вашата любима рецепта!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest
Все още няма коментари.

Вашият коментар