Когато печете СКУМРИЯ, трябва да….

Когато печете СКУМРИЯ, трябва да….

Вероятно ще се съгласите с мен, че не Сьомгата, а Скумрията е любимата риба на българина. Има много начини, по които да се сготви и да се хареса на всеки. Може да сготвите Скумрия в доматен сос, може да я нарежете на котлети и да я изпържите и т. н.

Друг неоспорим факт е, че все повече се говори за здравословно готвене. И като стане въпрос за здравословно, пърженето като процес на готвене, се отбягва, за разлика от печенето! Добре, дори и така да е, рецептите за фурна, по нищо не отстъпват вкусово на тези за котлона.

В този ред на мисли, ето какво трябва да знаете, когато печете риба на фурна. Нека изпечем филета от Скумрия. Въпреки, че ще са сготвени на фурна, уверявам ви, че ще са много вкусни.
Филетата трябва да са хубаво почистени от кости. Ако желаете, може да им отстраните и ципата, но не и кожата. Умните глави казват, че всичко полезно от рибата се крие именно в кожата. Затова, моля не я махайте!

За да си спестите усилено миене на тавата след печене на рибата, сложете хартия за печене. Нека е по-голям листа, за да покрива изцяло тавата. Върху хартията капнете малко олио. Хубавото при печене върху хартия е, че дори и с по-малко мазнина, парчетата риба ще се отделят перфектно. Освен това, се ползва по-малко мазнина и съответно после има по-малко калории 🙂 Какво щастие, а?

Печена скумрия

Върху олиото поръсете с малко сол на вкус и черен или бял пипер. Когато се готви риба, по-добре е да овкусите с бял пипер, от естетическа гледна точка. Върху бялото месо на рибата, черния пипер се забелязва по-лесно, отколкото белия.
Вземете филетата и ги сложете в тавата. Леко ги размърдайте, за да се овкусят. После ги обърнете от другата страна. Така от двете страни рибата ще е хубаво овкусена. ВАЖНО: сложете филетата така, че кожата да е отгоре. След печене, тя ще бъде хрупкава и много вкусна. Правилото е когато пържите кожата е отдолу, а при печене отгоре! Ако сложите рибата с кожата отдолу, от личен опит ви казвам, че кожата ще бъде мека, все едно е варена. Ако е отгоре, тя ще бъде хрупкава! И понеже ще е отгоре, тя трябва да бъде намазнена задължително! Печете филето за около 6-7 минути на 200 градуса ( предварително загрята фурна).

Поднесете с картофено пюре и ще си оближете пръстите. Ако вече огладняхте,  отивайте до магазина да купите риба или разгледайте рецептите в сайта ни… може да се вдъхновите! Благодаря ви, че бяхме заедно. Дано съм ви била полезна!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар