тарама

Какво е Тарама и как се прави?

Здравейте и добре дошли в нашия блог! В следващите редове ще разкрием какво е Тарама и какви продукти са нужни, за да си я направите.

Тарамата е вид разядка с аромат на море 🙂 В някои райони на страната ни, тарама казват на хайвера!

Любителите на морската храна, идеално знаят какво е това 🙂 Този аромат идва от основната съставка, а именно хайвер. Той трябва да е напълно узрял. За да се осъществи това узряване, хайвера се осолява с много сол и се оставя да престои настрана, около 20 дни. Трябва да се внимава, съда с рибеното семе, да не е изложен на пряка слънчева светлина.

Щом хайверът узрее, може да се използва за направата на разядката. Той се пасира. Зрънцата трябва да се спукат, за да може съдържанието им да се освободи и да овкуси.
Узрелият хайвер е с променен цвят от първоначалния. Цветът зависи от вида риба. Варира от оранжев до сив цвят!

Тарама

Няколко думи за полезния състав на хайвера.

Той е много богат на витамини и минерали. Богат е на Магнезий, Калций, Желязо, Калий, Фосфор и други!

Към хайвера се добавя лук и хляб. Задължително, преди да се добави, хлябът трябва да е предварително накиснат. Накисва се само средната, мека част от хляба във вода. Коричките се отрязват. Накиснатият хляб се изстисква и се добавя към хайвера. Добавя се олио и продължава да се пасира, докато се получи хубава, деликатна смес. Овкусява се с малко сол, но само ако е необходимо и друга подправка, суха или прясна, по желание. За да е още по-ароматна и свежа, тази разядка трябва да се овкуси със сок от лимон!

Надявам се, че ви е било интересно и приятно в нашия блог. Имаме още много интересни статии, които може да разгледате!

Ако пък искате идея за вкусна закуска, обяд, вечеря или десерт, може да посетите кулинарния ни канал в Youtube! Абонирайте се още сега, за да не пропускате рецептите, които качваме там!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар