шафран

Коя е най-скъпата подправка в света?

Я помислете малко и се опитайте да отговорите на въпроса…. Сетихте ли се?

Отговорът е Шафран. Не Шаран, а Шафран! 🙂

Казват, че 1 килограм Шафран (saffron) струва повече от 1 килограм злато.

Ами прав е този, който е казал това! Тази подправка наистина е много скъпа. 1 гр. може да се купи за около 10 лв. Предлага се масово в малки кутийки, в които има много малки и тънки нишки.
Принципно цената може да варира, в зависимост от това откъде е добит шафрана и качествените му показатели. Като стана въпрос за тях, нека спомена един любопитен факт за тази подправка. За Шафрана има специален международен сертификат за стандарт. Представяте ли си?

Кое определя и обуславя високата цена на шафрана?

Начинът по който се събира и количеството му! Шафранът се събира на ръка. Задължително трябва да се спомене и факта, че се събират много мънички части от растението, а не цялото. Това са тънки нишки от цвета на растението.То ако беше така, да се вземе растението, да се изсуши и после да се продава, щеше да е твърде лесно и не толкова скъпо!

Шафранът се добива от растението Шафранов минзухар, който се засажда от човека!
Представете колко труден процес е събирането на шафран, щом се взимат само тънките нишки от цвета, а?

Шафран подправка

Шафранът служи за овкусяване, както на основни ястия, така и на салати и десерти. Има специфичен аромат и придава специфичен цвят на ястието, което се овкусява с него! Прави ястието жълтеникаво към оранжево на цвят. Багрилното му вещество и аромата са много силни. Именно паради тази причина, за овкусяване се ползва много малко, само няколко нишки. Силният аромат взима превес над другите подправки, затова шафрана се ползва самостоятелно!

Ако тази статия ви е била интересна, посетете ни пак!
Също така, ако искате идея за вкусна вечеря, обяд или десерт, може да посетите готварския ни канал в Youtube!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар