Какво е шафран?

Какво е шафран?

 Този, който често се рови из Интернета и разглежда готварските сайтове, вероятно много често е срещал из редовете, като съставка шафрана. Какво всъщност представлява той?

Шафранът е подправка, която намира изключително голяма употреба в азиатската, арабската, индийската и европейската кухня. Той се получава от цветовете на едно много красиво цвете – шафранов минзухар. Освен като подправка, шафрана се използва и като оцветител, заради богатите си и наситени багрилни съставки.

Като подправка, шафранът има изразен горчив вкус и мирише на сено. Придава жълтеникав, даже оранжев цвят на ястията, които се подправят с него. Перфектно се съчетава с вкуса и аромата на риба, ориз, спагети и особено паелята. При месата, тази подправка е приятно допълнение за ястия с агнешко и пилешко месо. Шафранът намира употреба даже в сладкарството. Прибавя се като овкусител и оцветител в кексове, торти, кремове и др.

Шафранът намира приложение, както в хранителната индустрия, така и в текстилната, като силно багрило. Използва се дори в парфюмерията.

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар