Подправки

Използването на пикантни подправки в готвенето полезно ли е и защо?

Използването на пикантни подправки в българската кухня не е нито новост, нито нещо нетипично, защото като цяло нашата кухня е много пикантна, благодарение на подправките именно. Тяхното разнообразие е голямо, като това включва подправки от местен характер и такива, които са по-нестандартни и вносни. Несъмнено използването на пикантни подправки е нещо много добро и полезно според много физиолози, защото освен че подобрява вкуса на храната, то повишава нейното усвояване, смилане и секрецията на жлезите в съответствие. Така, че използването на пикантни подправки не е нито прищявка, нито вреда, а една необходимост.

Подправките с пикантен характер подобряват вкусовите качества на храната, но силата на тяхното въздействие се определя именно от концентрацията на аромати в тях. Както и цветовото им въздействие повлиява пряко на психическата ни активност и предизвиква определени вкусови спомени, навици и преживявания. Освен всичко това пикантните подправки използвани в българската кухня са много богати и на минерали, ензими и витамини.

Можем да разделим използваните в кухнята ни подправки с пикантна основа на два вида – вносни и местни.

Местните са магданоз, джоджен, копър, девесил, кимион, мащерка, маточина, хрян,  червен пипер, чубрица. По принцип магданоза е универсална подправка в българската кухня. Използваме го свеж, изсушен или замразен дори. Но от друга страна, когато готвим тиквички, пресни картофи, грах и краставици предпочитаме да добавим копър. На лещата, фасула, спанака, кюфтетата и агнешкото пък е добре да слагаме джоджен. А на рибата девесила придава много пикантен вкус. Разбира се това са традиционни ястия и такива с разнообразен характер, и всяка домакиня може да добавя и други неща, а не споменатите до момента, според своя вкус.

Така наречените вносни подправки, като бахар, пипер бял и черен, индийско орехче, куркума, розмарин, кориандър, карамфил, ванилия, кардамон, шафран, джинджифил, естрагон, майорана, анасон,  босилек, риган и други са много употребявани в националната ни кухня в последните години. За приготвянето на месо, за ястия, като спагети и лазаня, за пикантни индийски рецепти с български привкус или какво ли още не, те са незаменими. Използването на пикантни подправки от типа вносни не е никак екзотично вече у нас, а напротив по-скоро традиционно. Много домакинства си отглеждат подобен род подправки вкъщи в саксии за прясна консумация, купуват ги изсушени или ги замразяват.

Нека сега Ви запознаем с няколко много полезни пикантни подправки и ползата от използването им.

Използването на пикантни подправки, като тези би направило гозбите Ви изключително полезни и вкусни!

Джинджифил – като масова подправка в китайската, индийска и индонезийска кухня, тази е много полезна. Предимно подхожда на супи, местни специалитети, сосове и зеленчукови ястия. Леко лютият вкус на джинджифила придава интересен вкус на храната. Много нетрадиционно, но пък застъпено е използването на подправката в сладкарските изделия, които са неповторими по вкуса си. Много е полезна за здравето, защото лекува 100 болести според китайците, а освен това е и отличен афродизиак!

Кориандър – тази подправка може да се използва, като свежи листа или под формата на семена. Родината й е Средиземноморието и вкусът в свежо състояние наподобява този на магданоза, но е по-пикантен. Докато изсушените зърна са с леко кисело сладка жилка и напомнят на вкусовите ни рецептори за дъх на канела и портокал. Използването на пикантни подправки, като тази в сладкарството, в направата на компоти, в сосове, за риби и меса, както за дивеч и пастети прави вкусът им неповторим. Относно своята полезност, успокоява стомаха, нервната система, помага при повръщане и раздразнена лимфа.

Майорана – използването на пикантни подправки, като майорана отскоро се възобнови. Като цяло тази стара подправка беше позабравена. Тя обаче е незаменима, защото, ако си я отглеждате в саксия ще имате свежи листа целогодишно. Удачно се комбинира с меса и наденица, дива патица, зеленчуци, като грах, фасул и леща, както и супи, и печен заек. Освен това картофени кюфтета, кайма, доматена супа, палачинки и ястия с патладжан са изключително вкусни с щипка майорана. Относно полезността й, тя е прословута за добрия имунитет и доброто храносмилане!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар