Turmeric

Защо е добре да ползваме куркума и как правилно да го правим?

Преди време, прочетох на няколко места в интернет, че куркумата е много полезна.  Казах си „така ли?“ и отидох до магазина да си купя. Първото ми впечатление беше, че тя има много специфична миризма. Натрапчива… Това не ми хареса, но като се има предвид ползите от тази билка „куркума“ реших, че ще преглътна това!

Постепенно, запонах да й намирам приложение. Първоначално я сложих в ориз, който сготвих на тиган. Хареса ми! Не бях сложила много и не усетих миризмата на куркума, която определено не ми допада. След това, започнах да слагам по малки количества  в супата. Направи ми впечатление, че макар и в малки количества, куркумата придаваше доста цвят на всяко ястие, в което я слагах. И така, сложих си малко количество в бурканче и го наредих до останалите подправки, за да може да ми е под ръка и пред очите всеки път, когато овкусявам  ястие. Малко по малко свикнах да я ползвам, което ме радва!

Нещо обаче, което ми направи огромно впечатление, докато събирах информация за куркумата беше това, че почти навсякъде пишеше, че за да се усвои куркумата максимално от организма, тя трябва да се ползва задължително заедно с черен пипер. Не знам как нещата работят на клетъчно ниво, но пък почти навсякъде пишеше, че тя трябва да се ползва заедно с черен пипер. Обяснението е, че пиперинът, който се съдържа в черния пипер, способства усвояването на куркумина, който се сдържа в куркумата. Аз така или иначе, когато готвя винаги ползвам черен пипер, което означава, че куркумата, която ползвам ще бъде усвоена  от организма ни!

Друго нещо, което ми направи впечатление беше, че навсякъде я наричаха билка.Щом е билка, значи ще помага, нали?

куркума

куркума

И така…. нека изброя някои от полезните свойства на куркумата, за които аз се осведомих:

   1 Има противовъзпалително действие. Идеално! Ние няма как да знаем какво се случва в тялото ни на клетъчно ниво. Хубаво е обаче, че куркумата  и в частност куркуминът в нея, има силата да въздейства именно там и да предотвратява вътрешните противовъзпалителни действия вътре в тялото. Всеки ден, вероятно в тялото ни има десетки предпоставки за поява на инфекции. Чрез тази билка, можем успешно да се намесим в предотвратяването на  част от тях.В заключение куркуминът намалява възпаляванията в тялото!

   2 Участва успешно и благоприятно в храносмилателният процес. Тя стимулира производтсвото на жлъчка, което от своя страна подобрява храносмилателният процес. Куркумата се бори с газовете и подуването в коремната област.Съдържа фибри, които спомагат храносмилането. Когато храносмилането е добро, се намалят и  рисковете от затлъстяване! Което мили дами значи, че за да изваем хубава талия имаме нужда от куркумин!

Куркуминът се бори даже с наднорменото тегло и регулира кръвната захар, което пък от своя страна, го прави полезен дори при заболявания, като диабет!

   3 Участва в борбата със свободните радикали и спомага за тяхната неутрализация. Спомага и за стимулиране на  антиоксидантните ензими на организма. Намаля окисляването, което от своя страна, забавя стареенето!

   4 Участва значително дори в сърдечно –съдовата функция на тялото, черз способността си да подобрява функцията на лигавицата на съдовете, които ни снабдяват с кръв!

Сами може да се досетите, колко много е важно вкъроносните съдове да бъдат в добра форма, без излишни отлагания  и натрупвания по тях!

   5 Куркуминът може да се изправи даже срещу артрита като заболяване. Той действа и срещу възпалението в ставите.

   6 Друго полезно въздействие на куркуминът, което ми направи огромно впечатление беше, че той може да се бори даже срещу депресивни състояния. Куркуминът е силен натурален антидепресант. Значи, за да не изпадате в депресия, приемайте куркума….

Има още много ползи от куркумата и в частност куркуминът, които могат да бъдат изброени, но засега ще спра до тук. Имайте предвид, че всяко нещо в неправилни дози, може да доведе до странични ефекти. Освен това, всеки организъм е различен в известна степен и реагира различно. Затова, винаги трябва да се консултирате с хора, които имат необходимите знания да ви отговорят на по-детайлни въпроси относно въздейстието персонално за вашия организъм. ВИНАГИ се консултирайте с  компетентно лице.

Казвам това, защото примерно куркуминъут може да има и някои странични ефекти, които са обусловени от състоянието на различните организми.

Количестово също трябва строго да е съобразено с вашият организъм. При хора с проблеми с черният дроб, търябва да се внимава много с куркумата и с нейния прием в големи количества. Нали знаете, че в зависимост от количеството една билка може да лекува, но може и да разболява. Затова винаги се допитвайте до подходящите хора в търсене на отговори на вашите въпроси.

Колкото до мен, аз определено ще продължа да ползвам куркумата, като добавка и ще се надявам тя да оказва благоприятно въздействие върху нашите тела.

Запомнете, че природата ни е дала всичко от което имаме нужда. Просто трябва да се информираме и да ползваме благините с които сме надарени от Създателят  ни  и които са ни дадени, за да ни служат вярно в нашият житейски път!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар