домашен крем с яйца

Тънкостите, които научих, за правенето на домашен крем!

Питали ли сте се някога как се прави домашен крем?

В следващите няколко реда ще ви издам тънкостите, които аз съм научила, за правенето на яйчен домашен крем…

Най-напред, ще започна с изброяването на необходимите продукти за неговата направа. Нужни са ви:

 • яйца
 • прясно мляко
 • захар
 • брашно
 • краве масло
 • ванилия

Количеството на тези продукти, зависи изцяло от това, какво количество крем искате да направите. Сега ще ви дам количество за крем, който в повечето случаи е напълно достатъчно за да направите една торта или за да напълните около 20-на еклера.

 • Яйца – 4 бр.
 • Прясно мляко – 900-1000 мл.
 • Захар – най-малко една чаена чаша
 • Брашно – 4 супени лъжици
 • Краве масло – 1/2 пакетче
 • 2 пак. ванилия

Сега ще се впусна в обяснителен режим относно правенето на  домашен крем 🙂

Яйцата…

Може да ползвате цели яйца (белтък + жълтък) или само жълтъците. Правила съм крем и в двата варианта. По-лесният ми е да ползвам цели яйца, защото след това няма да губя време и да се чудя какво да направя с белтъците, че да не ги изхвърлям, ами да ги оползотворя… Забелязала съм, че когато домашния крем се прави само с жълтъци, той става една идея по-жълтеникав. Е..това разбира се, много зависи и от самите яйца. Ако примерно са от домашно  гледани кокошки, жълтъците ще са още по-жълти, съответно и крема ще е с по-наситен жълт цвят.

За да се постигне по-наситен цвят, пробвайте да ползвате патешки яйца. Имайте предвид обаче, че те са по-големи и съответно ще ви трябват по-малко яйца на брой, за да направите този крем, съобразено с количеството на останалите продукти!

Прясното мляко…

Ползвам пълномаслено мляко. С него кремът става много по-наситен на вкус. Лично на мен, много повече ми харесва. Привържениците на нискокалоричните продукти, може да ползват ниско маслено мляко. Също така, може да се ползва и растително прясно мляко (бадемово, от кашу, кокосово и т.н.). Има една тънкост при ползването на прясното мляко за този крем – когато го сложа в тенджерата на котлона, никога не го оставям да се свари, преди да му добавя яйчената смес. оставям го просто да се затопли. Освен това, котлонът го слагам на средна температура. Ако е на високи градуси, млякото много лесно може да загори.

Брашното…

Количеството брашно, което аз ползвам, за да направя домашен крем е 4 супени лъжици. Това количество може да варира в зависимост от това какво количество крем искате да направите. Брашното слъжи за сгъстител. Вместо брашно, за сгъстяване може да ползвате и нишесте. Знам че някои го правят по този начин. Аз обаче, никога не съм го правила с нишесте…а винаги с брашно.

Има едно нещо обаче, което никога досега не съм пробвала, а всеки път се питам дали ще има успех. Това е да пробвам, преди да добавя брашното към яйчената смес, леко да го запържа в тиган на котлона. Всеки път, когато правя домашен крем се питам и питам, какво ще стане ако запържа брашното. Най-вероятно, скоро ще пробвам този вариант и ще споделя мнението си с вас!

Краве масло…

Добавям маслото, веднага след като махна тенджерата от котлона, за да може още докато крема е топъл, маслото да се разтопи! Маслото добавя още малко масленост и плътност на крема. Освен това, когато крема изстине, маслото служи и като стягащ продукт! Винаги слагам половин пакетче краве масло.

Ванилията…

Винаги овкусявам домашният яйчен крем с ванилия. В интерес на истината, никога не съм пробвала с канела. Сигурна съм, че някои от вас, предпочитат повече канелата вместо ванилия. Аз ползвам рядко канела…само когато правя баклава, мляко с ориз, сладкиш с ябълки, тиквеник или десерт с моркови! И все пак, овкусяването изцяло зависи от личните вкусови предпочитания. Ако някой не харесва ванилия, може да я пропусне или да я замени!

Захарта…

Аз слагам една и половина чаени чаши. И тук обаче, както и при подправката, която ще ползвате, всичко зависи от вашите вкусови предпочитания. Който обича по-сладко да сложи повече, който не обича да му е много сладко, да сложи по-малко. Просто, когато добавите яйчената смес към топлото мляко на котлона, опитайте и преценете за себе си, колко захар ви е нужна за крема.

Вместо бяла захар, може да се ползва кафява. С подсладител като Стевия например, никога не съм пробвала и не мога да ви ориентирам какво количество е необходимо. И тук важи принципа на опитването…

След като се махне от котлона и му се добави маслото, домашният крем трябва да се остави да изстине. Задължително се покрива с фолио, защото иначе ще хване коричка…знам го от опит 🙂

Е, това бяха моите тънкости при правенето на яйчен домашен крем. Ако някой знае и други, ще се радвам да ги сподели!

Рецепти за десерти, направени с домашен крем, може да намерите и в нашият видео канал в Youtube. Няма да сгрешите ако се абонирате и не забравяйте да натиснете камбанката, за да може да получавате известие, щом качим ново видео в канала ни!

Благодарим ви!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар