Fish and chips - riba s kartofi

Fish and chips – най-емблематичното ястие на Англия

Здравейте приятели….за една статия време, ще се пренесем в Англия, за да ви представим най-емблематичното им ястие. Знаете ли кое е то? Казват му „Fish and Chips“. На български преведено, това означава пържена риба с пържени картофки. Вкусно и засищащо …заслужава си да бъде опитано! За хората, които обичат пържени вкуснотии, това е идеалната комбинация. Аз определено съм сред тези хора, защото обичам да си похапвам пържено!

Рибата, която ползват за това ястие е филе от риба Треска. Едно цяло филе за една порция. Не се шегуват и слагат  цяло филе от рибата за една порция. Колкото до картофите и за тях не се щадят. Няма шест-пет при англичаните… пълнят кутиите до точка, в която едва ги затварят! Кутията направо прелива от храна. Сам човек, трудно би се справил с цяла порция, освен ако не е прекалено гладен!

В миналото, са сервирали рибата и картофките във вестник. Днес  ги слагат в кутии – пластмасови или хартиени. Скоро обаче, според директивите на Европейският съюз, ще се предлага само в хартиени кутии. Изглежда, че съюзът се опитва да забрани всичко пластмасово, за да опази природата 🙂

Както вече споменах по-горе, рибата и картофите са пържени. В далечното минало за пържене са ползвали мас – телешка. Днес, особено по заведенията за бързо хранене, никой не се занимава да пържи в мас. Ползват само олио и все пак, на места още се е запазила тази традиция, както в това заведение. Предполагам, че някои от англичаните вкъщи също ползват мас, когато си пържат риба с картофи.

Когато поръчвахме храната, попитаха дали искаме да поръсят със сол и оцет. В първият момент се учудих, защо пък оцет. Въпреки учудването ми, казах да сложат. Не сбърках! Оцетът служи за нещо като балансьор на вкусовете в кутията! Вкусно…

Представяме ви и видеото, което направихме за една от емблемите на Англия – Fish and chips!  Приятно гледане 🙂

Ето и една рецепта от нашият канал в Youtube за пържена панирана риба:

Само да ви подсетя, че още много рецепти, може да намерите и в нашият видео канал в Youtube. Aбонирайте се точно сега, за да не изпускате видео рецептите, които качваме там!

Благодарим ви за подкрепата 🙂

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар