Какво е Изомалт?

Какво е Изомалт и как се използва в сладкарството?

В животът ни винаги има първи път за всичко. Спомням си моят първи път, когато чух тази дума…Нито знаех какво е това, нито как изглежда. Гледах едно кулинарно предаване и там трябваше да се украсяват торти. Познайте с какво ги украсиха…с изомалт. Именно тогава, за първи път разбрах за съществуването на този подсладител. Да, оказа се, че това е подсладител!

Преди това, дори  не бях и чувала за него, камо ли да знам, че с него могат да се украсяват торти, като се правят чудни и изящни фигури. Какво направи един от участниците в това кулинарно предаване?

Той сложи изомалтът в тенджера, наля вода, сложи термометъра и изчака да кипне. После, взе една купа пълна с лед и отгоре върху леда, изсипа течният изомалт (след термична обработка той се втечнява). Остави го да изстине, отдели го от леда( което се случи много лесно и мигновено) и накрая се получи една много красива фигура, подобна на захарна фигурка с неправилна форма. Добави и цвят (няколко капки боя, която се ползва в хранителната индустрия), което означава че изомалтът може да се оцветява!

И така, вече се впускам в обяснителен режим, за да ви представя изомалта…

Какво е изомалт?

В най-общи линии, изомалтът е подсладител, които може да го откриете на гърба на опаковките на някои от продуктите под името Е953.

Отрит е отдавна, в средата на 20-ти век.  Най-напред, е одобрен за употреба в САЩ а по-късно и от Европейския съюз. Най-голямо приложение намира в хранителната индустрия.

Изомалтът е краен продукт, след двойната преработка на захарното цвекло.

Признават го като заместител на захарта, с по-нисък калоричен състав и нисък гликемичен индекс.  Този индекс е от голямо значение и се съблюдава от хората, които имат диабет. Изомалтът има нисък гликемичен индекс, което прави възможна употребата му дори от хора, които имат диабет. Именно заради това, той често се  среща в състава на продукти, предназначени за диабетици.

Как изглежда този подсладител, наречен изомалт ?

Изомалтът е бял на цвят и прахообразен на вид, но може да се открие и под формата на малки гранули. Той няма мирис.  В природата може да се открие в захарното цвекло и захарната тръстика. Лесно се разтваря във вода. Обработва се на значително по-високи температури и затова трябва да сте внимателни с него.

Как се ползва в хранителната индустрия?

От него могат да се направят вкусни бонбони, украшения за торти и да се ползва като подсладител, който вече споменах, че е подходящ за хората, които страдат от диабет!

С него могат да се направят прекрасни фигури за декорация. След като кипне той се маха от котлона и се излива в съответните форми, които задължително трябва да се такива, които държат на високи температури. Оставя се леко да се охлади и се изважда от формичките. Формичките, които се получават са прозрачни. Ако искате да са цветни, просто трябва да се добави няколко капки сладкарска боя.

Изомалтът се обработва на високи градуси. За да се уцелят тези градуси, трябва да се ползва термометър. Освен това, именно заради тези високи градуси, с него трябва да се работи много внимателно, иначе може да се изгорите – ползвайте ръкавици..хем няма да се изгорите, хем няма да се цапате!

Откъде може да се купи изомалт?

В магазините за хранителни добавки и в тези, в които се продават здравословни продукти, защото той се води такъв!?!

Надявам се, че съм ви била полезна. До скоро приятели!

Ето още няколко полезни връзки:

Ако пък искате да си сготвите нещо вкусно, може да посетите нашия готварски канал в Youtube. Абонирайте се, за да не изпускате видео рецептите, които качваме там!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар