домашен бульон от месо с кост

Защо ползвам месо с кост, когато искам хубав бульон?

Здравейте приятели! Ако сте забелязали, в обясненията на много от рецептите ни, споменавам, че е по-добре да се ползва месо с кост! Защо ли? Заради бульона!
Винаги когато готвя някаква супа или яхния, че даже и понякога на фурна, винаги се старая да ползвам месо с кост! Тук не става дума само за определено месо, а за почти всички меса! Вие ползвате ли домашен бульон?

Какъв бульон ползвам, когато готвя?

В готвенето ми досега, през всичките тези години, готов бульон от магазина на кубче, съм ползвала само няколко пъти. Грешка или не, не зная…но винаги си правя бульона у дома, задължително от месо с кост!

Защо ползвам месо с кост?

Отговорът е много прост! Коста уплътнява бульона. Прави го много по-плътен и ароматен! И всичко това, поради една причина- при варенето, костите освобождават колаген! Именно той е този, който уплътнява бульона. Това може да се види с невъоръжено око. Правили ли сте някога пача? Аз да и става много вкусна! Уверявам ви 🙂

При пачата, месото се вари на бавен огън и продължително, за да се освободи колагена. Благодарение на него, след това се получава така нареченото желиране!
Същото се получава и при пилешкото месо, но при него е малко по-слабо изразено! Освен, че уплътнява, бульона получен при варене на месо с кост е и много по-ароматен! Опитайте и ще разберете за какво говоря! Примерно, ако в постно ястие сложите само бульон, без никакво месо, ще ви направи впечатление, че ястието може да няма месо, но пък на вкус и аромат е така, сякаш има!

Как съхранявам домашен бульон?

Много е лесно! Във фризера…Слагам вода в тенджерата, слагам месото и чакам то да се свари! Отделям си колкото ми е нужно за да направя ястието за което съм го предвидила, а останалата част оставям да изстине. Когато изстине го слагам в плик или в малки купички! Много по-удобно ще е да ползвате малки купички. Когато обаче нямам такива, слагам бульона направо в пликове, като просто го разпределям на порции и внимавам да не се разлее, защото докато пълня плика има голяма вероятност това да се случи! Не съм го разливала досега , ама никога не е късно! Затова трябва да се внимава, иначе после трябва да падне лудо чистене!

Защо бульона трябва да се прецежда?

Ами за да се премахнат всички малки парцалчета, останали от пяната! Докато месото се вари, независимо дали е пилешко или свинско, то отделя пяна, която трябва да се премахне! Това го правя с лъжицата, но колкото и да старая, почти винаги остават малки части от пяната, които трябва да се махнат!

Като стана въпрос за бульон, ето една рецепта за ароматна и много вкусна пилешка супа с праз!

Не забравяйте да посетите и готварският ни канал в Youtube, където може да намерите много рецепти за супи, яхнии и други вкуснотии!

Благодарим за подкрепата ви приятели!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , , , ,

1 Responses to Защо ползвам месо с кост, когато искам хубав бульон?

 1. Господин Иванов 15.09.2021 at 15:23 #

  Когато се готви шкембе чорба ( особено ако е о теле) първо се варят голи телешки кокали(в някои магазини ги продават по 0,40 лв за кг.)
  След като се сварят се вадят и изхвърлят.
  Тогава в този бюльон се вари шкембето.
  Става неописуемо гъсто и вкусно!
  По принцип точно така и се прави шкембе чорба!

Вашият коментар