amuse boushe

Какво е Амюз Буш?

Напоследък по кулинарните предавания, все по често чувам този израз –„Амюз Буш. Първите два-три пъти го подминавах и не се замислях много много, но една вечер, когато за пореден път го чух си казах „Абе какво е това чудо на чудесата“? Ползват се толкова много чуждици, че направо свят ми се завива и в повечето пъти си признавам, че не знам какво означват…. и веднага отивам в Google – поне той знае всичко 🙂

Амюз буш идва от френският език и френската кухня. „Amusе bоushе“ в буквален превод означава нещо от сорта на „забавление за устата“.

Характерно за него е размерът. Той буквално е почти с големината на хапка. Тук не говорим за стандартна порция на ястие, а за чисто и просто една хапка. Но каква хапка?

Амюз буш е хапка, която обаче има огромна задача. И тя е да потопи опитващият я в света на кулинарията. Хапка, която да разтърси всичките ви вкусови сетива.

Тази хапка може да съчетава в себе си, различни продукти, като късче месо, някакъв зеленчук, сирена, плод ове и какво ли още не. Независимо обаче от продуктите, които са сечетани в тази хапка, най-важното е тази малка хапка да пресъздаде едно наистина кулинарно изкушение.

Вярно с този размер хапка, няма как да се наядете, но тук идеята е не наяждане а по-скоро опитване на нещо различно, нещо съчетано по такъв начин, че да ви накара да възкликнете от удоволствие.

 Ако е приготвен както трябва, амюз буш може да е една истинска вкусова експлозия в устата ви и да донесе неистова наслада!

Някой път може и аз да зарадвам гостите си с Амюз Буш…. вече  знам какво означава!

Ето още няколко публикации, които може да са ви интересни:

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

,

Все още няма коментари.

Вашият коментар